in , ,

Izviđači pokazali kako pružiti prvu pomoć te kako kišobranom imobilizirati unesrećenog

Foto: TUS TUR

Na poziv Gradskog društva Crvenog križa u Sisku, članovi Turopoljske udruge skauta ‘TUR’ sudjelovali su na gradskom natjecanju mladeži održanom u subotu 9. ožujka.

Riječ je o natjecanju osnovnih i srednjih škola u pružanju prve pomoći, a pristupilo mu je 14 ekipa – 12 ekipa osnovnih te dvije ekipe srednjih škola.

Foto: TUS TUR

Pokazali smo koliko smo i mi kao izviđači spremni te kako pripremamo svoje članove za praktičnu primjenu vještina pružanja prve pomoći u našim aktivnostima i u životu. Pokazali smo im koliko je praktično sa sobom imati šatorsko krilo te kako ga iskoristiti za izradu nosila za transport unesrećene osobe. Poučili smo ih kako u primjeni stečenih znanja o pružanju prve pomoći, osobito pri imobilizaciji ozlijeđenih ekstremiteta, koristiti priručne materijale: kišobran, kuhaču, metlu, ašov, ali i obične grane drveća kakvih u šumi ima u izobilju – poručuju iz TUR-a.

Foto: TUS TUR
Foto: TUS TUR

Učenike je osobito oduševio poligon s preprekama, koji smo za njih priredili u učionici Osnovne škole 22. lipnja, u kojoj se natjecanje održavalo, a kojim su trebali prenijeti “ozlijeđenog” prijatelja u nosilima u uvjetima sličnim onima u prirodi, kada kretanje šumom ometaju srušena stabla, niske grane drveća, lokve i visoka trava – pojašnjavaju iz TUR-a.

Foto: TUS TUR

 

– Uvijek nas veseli kada možemo pomoći prijateljskim organizacijama i kada svoja stečena znanja i vještine možemo prenijeti i na djecu koja (još) nisu članovi izviđačke organizacije – zaključuju iz TUR-a.

Foto: TUS TUR

Dodajmo kako je prvo mjesto u kategoriji mladih osvojila ekipa T2 Srednje škole Viktorovac, a u kategoriji podmladka ekipa Zidine Osnovne škole Viktorovac.

Ovim putem još jednom čestitamo svim natjecateljima koji su pokazali zavidno znanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, međunarodnom humanitarnom pravu, Hrvatskom Crvenom križu, ali i hvale vrijednu vještinu pružanja prve pomoći – poručuju iz GDCK Sisak.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?