in , ,

Pokazno-preventivnim akcijama obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Pokazno-preventivnim akcijama u svih devet gradova županije, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije obilježio je danas Nacionalni dan hitne medicinske službe

Svake godine, 30. travnja, obilježava se Dan hitne medicinske pomoći, dan posvećen priznavanju i slavljenju herojskih napora hitnih medicinskih službi diljem svijeta. Ovaj poseban dan prilika je da se javno istakne neumoran rad timova hitne medicinske pomoći koji su ključni u spašavanju života.

U trenucima kada svaka sekunda broji, timovi hitne medicinske pomoći su ti koji prvi stižu na mjesto nesreće ili medicinskog hitnog slučaja. Njihova stručnost i sposobnost brze reakcije često čine razliku između života i smrti.  

Tim povodom posjetili smo velikogoričku Ispostavu hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije koja pokriva područje od 720 kvadratnih kilometara.

– Dnevno imamo dva tima u 24-satnoj smjeni, imamo dva do četiri sanitetska vozila koja vrše ‘hladni prijevoz’ te imamo T2 timove (medicinski tehničar i vozač), a novost je noćni sanitet. Nastoji se proširiti djelatnost T2 timova kako bi mogli obavljati neka manje hitne intervencije kako bi se olakšalo T1 timovima. Govoreći o intervencijama, dnevno ih imamo od 7 do 15, a ovise o godišnjem dobu – proljeće je pa imamo česte ubode pčela i alergije, zimi su to češće pacijenti koji imaju srčane probleme – pojašnjava doktor Siniša Golub, specijalist hitne i obiteljske medicine

Djelatnicima Hitne njihov dan došao je čestitati i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Veliko hvala našim djelatnicima hitne medicine na njihovom profesionalnom i predanom radu. Želim im što manje intervencija i što više lijepih trenutaka u njihovom poslu, iako su oni, nažalost, zbog naravi ovog posla rijetki – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Pokazno-preventivnim akcijama u svih devet gradova županije, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije obilježio je danas Nacionalni dan hitne medicinske službe. Građani su, od djelatnika hitne i educiranih laika, mogli naučiti kako održavati vitalne životne funkcije unesrećene osobe do dolaske hitne službe, odnosno kako koristiti automatski vanjski defibrilator.

„Na više frekventnijih lokacija u županiji postavili smo automatske vanjske defibrilatore i za rad s njima, u sklopu programa edukacije, osposobili preko 2000 laika“, rekao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, naglašavajući da s automatskim vanjskim defibrilatorom mogu raditi i osobe koje nisu medicinske struke. Zavod je ove uređaje nabavio uz financijsku pomoć Županije.

Svim djelatnicima hitne medicinske službe čestitamo njihov dan te im zahvaljujemo na trudu i požrtvovnosti u svakodnevnom zbrinjavanju i spašavanju hitnih pacijenata!

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?