in , ,

DAN KRAVATE Od podgutnice do kravate

Današnji dan, 18. listopada, obilježava se kao Dan kravate, simbola elegancije i prepoznatljivog modnog dodatka diljem svijeta. No, dok je kravata globalno postala zaštitni znak, u Hrvatskoj ima duboko ukorijenjenu povijest koja seže daleko u prošlost. U toj povijesti posebno mjesto zauzimaju Turopolje i podgutnica, preteča moderne kravate.

Podgutnica: Preteča kravate u Turopolju

Podgutnica, koja se nosila ‘pod gutom’, odnosno ispod grla specifični je dio odjevne tradicije starog Turopolja. Bila je to uska traka tkanine koju su muškarci nosili oko vrata ispod košulje. Ona nije bila samo ukrasni detalj, već je imala i funkcionalnu svrhu, pružajući zaštitu vratu od hladnoće.

Prema tradiciji, podgutnicu su često vezivale žene svojim muževima, sinovima ili zaručnicima. Taj čin imao je simboličko značenje kojim su žene pokazivale brigu i ljubav. Na posebnim svečanostima, obiteljskim okupljanjima i ceremonijama, podgutnica je bila važan dio odjevne tradicije i znak muževnosti i odvažnosti.

Bila jednostavna, obično izrađena od lana ili svile, te je predstavljala simbol lokalne tradicije i identiteta. Kako se moda mijenjala kroz stoljeća, podgutnica je postepeno evoluirala u ono što danas prepoznajemo kao kravatu, ali njeni korijeni ostali su duboko ukorijenjeni u povijesti Turopolja.

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij je povijesna vojna postrojba iz Turopolja, koja je od srednjeg vijeka štitila interese i slobode turopoljskih plemića, poznatih kao plemeniti turopoljci. Banderij je bio simbol vojničke časti i ponosa, a njegovi pripadnici sudjelovali su u vojnim pohodima, ali i u važnim javnim događajima i svečanostima.

Vojnici Turopoljskog banderija, kao dio hrvatske lake konjice, sudjelovali su u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću. Tijekom svojih vojnih pohoda stigli su i do Francuske, gdje je njihova podgutnica privukla pažnju tamošnjeg plemstva, a čak je i kralj Luj XIV. bio impresioniran ovim detaljem. Francuzi su ovaj stil vezanja marame oko vrata nazvali „a la Croate“, odnosno “na hrvatski način”, što je kasnije evoluiralo u riječ „kravata“. Tako je jednostavan simbol turopoljske tradicije postao globalni modni fenomen.

Podgutnica, koja je bila znak ponosa, ljubavi i naslijeđa, postala je ne samo dio vojne povijesti Turopoljaca, već i trajni simbol koji je oblikovao modnu povijest.

Danas je kravata neizostavan dio formalne i poslovne odjeće diljem svijeta, ali njezini hrvatski korijeni ostaju prepoznati i slavljeni, osobito na Dan kravate. Svakog 18. listopada obilježavamo ne samo modni dodatak, već i simbol identiteta i povijesti koji je potekao iz naših krajeva.

Turopoljska tradicija u modernom svijetu

Dok se podgutnica više ne koristi u svakodnevnom odijevanju, njezina povijest i značaj ostaju živjeti kroz kravatu. Turopolje, kao regija bogate kulturne baštine, može se ponositi svojom ulogom u oblikovanju ovog važnog dijela odjevne tradicije. Danas, kada kravatu nosimo u različitim prigodama, nosimo i komadić povijesti koja nas podsjeća na hrabrost i domišljatost naših predaka.

Na Dan kravate, prisjećamo se ne samo kravate kao modnog detalja, već i njezine povijesti i simbolike koja povezuje prošlost s modernim vremenima. Podgutnica, kao dio turopoljske baštine, stoji kao svjedočanstvo lokalnog identiteta koji je utjecao na globalnu kulturu.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija