in

FOTO Udruga edukacijom protiv raka dojke milenijskom fotografijom i svečanom sjednicom obilježila 20 godina intenzivnog djelovanja

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije danas je obilježila Dan ružičaste vrpce snimanjem milenijske fotografije u Parku Franje Tuđmana.

20. godinu za redom obilježava se obljetnica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije koja već 20 godina djeluje na području županije, upozorava žene i budi svijest o važnosti redovite prevencije.

Već tradicionalno 2. listopada obilježava se Dan ružičaste vrpce u organizaciji udruge, a njihovo djelovanje podupire i Zagrebačka županija ispred koje je danas bio nazočan zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

-Moram također istaknuti da smo izuzetno ponosni na ovu udrugu koja dugih 20 godina neprekidnog rada i djelovanja zaista radi na prevenciji i zaista ima dobre i kvalitetne programe na području Zagrebačke županije, poručio je Kolarec dodajući kako je županija do sada financijski snažno podupirala sve takve događaje te kako će to činiti i u budućnosti.

Đurđa Dehin, predsjednica Udruge ‘Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije’ poručila je kako današnjim danom obilježavaju svoju 20. godišnjicu rada, a s obzirom na epidemiološke mjere ponešto su im se izmijenili planovi.

-Ove godine trebali smo biti snimatelji Milenijske vrpce na nivou republike, kazala je Đurđa pojašnjavajući kako će to ipak biti učinjeno tek na nivou Zagrebačke županije jer zbog epidemioloških mjera na razini republike to ipak neće biti izvedivo.

Suorganizator događanja je Grad Velika Gorica koji je pružio veliku pomoć i podršku, a isto tako zahvalila se i županiji, koja je uz Grad Veliku Goricu, glavni donator i izvor sredstava kojima se financira udruga.

-Prva smo županija koja je na poticaj udruge kupila mobilnu mamografiju, a nakon toga kupljen je i drugi mamograf, također na naš poticaj, kazala je predsjednica udruge.

-Kroz događaje udruge godišnje prođe oko tri tisuće žena, a preko 65 tisuća žena obradili smo kroz svoje projekte, upućujući ih na ultrazvuk, mamograf, denzitometriju. No najvažnija stvar koju želim istaknuti je edukacija djevojaka u srednjim školama kojom se educiraju sve djevojke završnih razreda srednjih škola o pravilnom i redovitom samopregledu dojke, pojašnjava predsjednica udruge

Đurđa Dehin ukazala je i na promjenu, ali na lošije, jer su žene, dolaskom pandemije, manje zainteresirane za redovitom kontrolom te je manji odaziv žena na programe bilo kojeg karaktera.

Iznimno važno događanje popratio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Darko Bekić koji je kazao kako je Gradu čast biti sudionik u radu ovako bitne udruge koja ima veliku ulogu u pobuđivanju svijesti te kako je važno da se nakon pandemije ponovno potaknu sugrađanke da vode računa o vlastitom zdravlju i da se, između ostalog, uključuju u ovakve važne edukativne događaje.

Nakon okupljanja u parku gdje je obilježena i milenijska fotografija održano je predstavljanje dosadašnjeg rada Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije i svečana sjednica u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

 

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović