in , ,

KUD Dučec bogatiji za nekoliko novih tradicijskih glazbala!

Osim toga, mladi Mraclinci mogli su čuti zanimljivosti o hrvatskim tradicijskim glazbalima te glazbala čuti uživo, a onda ih i isprobati

KUD Dučec

KUD Dučec krajem prošle godine kroz javni natječaj Zagrebačke županije nabavio je nova tradicijska glazbala u vrijednosti šest tisuća kuna! Kako govore iz KUD-a, nabavljene su gajde, šurle, jedinka i dvojnice.

KUD Dučec

Instrumente je izradio g. Stjepan Večković iz Zagreba. Gospodin Večković je član i solist ansambla Lado; svira, izrađuje i rekonstruira hrvatska tradicijska glazbala; osnivač je i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Hrvatskog gajdaškog orkestra i Gajdaške akademije te urednik i voditelj radio emisije ”Hrvatsko narodno blago” na Hrvatskom katoličkom radijum, navode tako iz KUD-a.

KUD Dučec

U četvrtak, 13. listopada, mraclinski su tamburaši od Stjepana Večkovića mogli čuti brojne zanimljivosti o hrvatskim tradicijskim glazbalima, ali i čuti glazbala uživo te ih čak i isprobati. Hrvatska je bogata folklorom, nošnjama, ali i posebnim tradicijskim glazbalima od kojih su mnoga nepravedno zapostavljena i jedinstvena u svijetu.

KUD Dučec

Mraclinci su mogli vidjeti i čuti gajde, peteroglasne (podravske) dude, diplice, jedinke, dvojnice, šurle, dalmatinski mih, sopile, roženice, diple, trstenice, strančicu. Upravo je gospodin Večković zaslužan što su neka od ovih glazbala obnovljena, rekonstruirana i danas se koriste na folklornim scenama.

KUD Dučec

Iz Dučeca se nadaju da je ovo samo početak uspješne suradnje s gospodinom Večkovićem.

KUD Dučec

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu