in ,

Kesteni iz pećnice

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući, mirisni kesteni uz šalicu toplog čaja tijekom tmurne jesenske večeri. Ova izuzetno zdrava i dijetna namirnica pekla se i prodavala na rimskim ulicama tijekom 16. stoljeća, a danas je neizostavna jesenska delikatesa svake, pa tako i moje kuhinje.

Djed je pekao kestene nanizane na konac iznad vatre u dvorištu, a baka ih danas radije sprema u toploj kuhinji, no rezultat je jednak – ukusni kesteni čiji miris i okus vraćaju u djetinjstvo.
S obzirom da mi je kao promatraču proces pripreme kestena uvijek izgledao jednostavan, jednom prilikom odlučila sam ih ispeći sama, no ispali su jako suhi, nisu ni približno bili onako meki i ukusni kao bakini. Zato sam se ove godine odlučila zvati baku u pomoć, a ono što mi je savjetovala dijelim s vama 🙂

 

Priprema

  1. kestene prvo treba zarezati vodoravno po cijeloj trbušastoj strani kestena kako bi se ljuska lakše čistila nakon pečenja, a i kako kesteni ne bi popucali od vrućine
  2. kestene potom ubacite u vodu i odmah procijedite (ovaj korak važan je kako bi kesteni upili malo vode da tijekom pečenja ne bi ostali suhi)
  3. pleh obložite papirom za pečenje ili folijom, potom istresite kestene
  4. kestene stavite peći na gornju rešetku i pecite na 220 C cca 20-ak minuta
  5. na dno pećnice stavite vatrostalnu posudu s vodom, kako bi pećnicom tijekom pečenja cirkulirao vlažan zrak, na taj se način kesten ispeče, a ne presuši
  6. nakon pečenja, kestene obložite krpom dok se ohlade dovoljno da ih se može jesti
  7. U slast!

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?