in

OPREZ: Financijski inspektorat upozorio na kruženje lažnih poruka pod njihovim imenom

Financijski inspektorat Ministarstva financija priopćio je da u posljednje vrijeme sve češće bilježe prijave poruka elektronske pošte u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao taj inspektorat. Upozoravaju građane da ne nasjedaju na manipulativne poruke u kojima se primatelja upozorava na navodno “pranje novca” preko off-shore računa.

 

Manipulirane poruke u kojima se lažno predstavljaju kao Financijski inspektorat u sadržaju spominju da se od primatelja traži dostava podataka o njegovim računima u hrvatskim bankama, uključujući i sigurnosno osjetljive podatke, a u protivnom prijeti blokadom tih računa.

Lažni mailovi stižu sa adresa koje su slične stvarnima ili aludiraju na Ministarstvo financija – Financijski inspektorat, pa iz Ministarstva financija upozoravaju da osobe koje prime takvu poruku trebaju tome pristupati s posebnim oprezom. Također, napominju da mailovi mogu sadržavati i QR kodove koje primatelj nikako ne bi trebao skenirati. Objašnjavaju kako su lažni mailovi  često gramatički netočni ili imaju neuobičajen izričaj pa i to može biti znak za oprez.

Iz Financijskog inspektorata podsjećaju da u redovitoj komunikaciji sa strankama, a to s uglavnom pravne osobe, koriste isključivo adrese elektronske pošte sa službenom ekstenzijom Ministarstva financija (@mfin.hr) ili pravnih osoba s javnim ovlastima (@fina.hr). Napominju i da nikada neće od korisnika tražiti identifikacijske podatke za pristup njihovim računima (PIN-ovi, kontrolni brojevi, brojevi platnih kartica i sl.).

Poruke lažnog predstavljanja s ciljem iznude novca postale su čest način online prevara. Zadnjih mjeseci nekoliko se većih kompanija susrelo s istim problemom – INA, HANFA i Hrvatska udruga banaka samo su neke od njih.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Tessa Šreng