in

Povisuje se iznos naknada za povrat PET ambalaže

Foto: ilustracija

Povisuje se naknada za povrat PET ambalaže. Tako bi, ukoliko se usvoji Uredba o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi koju je Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije uputilo u javno savjetovanje, za jednu bocu ili limenku umjesto sedam centi dobivali deset centi.

Prema prijedlogu uredbe, koja će u javnom savjetovanju biti do 17. listopada, se navodi da će povratna naknada za jedinicu primarne ambalaže za pića iznositi 0,10 eura.

“Povratna naknada se plaća za jednokratnu ambalažu koja je namijenjena za pića i načinjena je od plastike, stakla, metala ili je višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom i volumena je jednog ili manjeg od tri litre”, piše u prijedlogu Uredbe.

Podsjetimo, Hrvatska je još 2005. uvela sustav povratne naknade za ambalažu pića i napitaka. Prije uvođenja eura povratna naknada je iznosila 50 lipa, a nakon uvođenja eura građani dobivaju sedam centi po boci.

Udruge za zaštitu okoliša su lani pozvalejMinistarstvo da poveća povratnu naknade za ambalažu pića jer zbog trenutno niskog iznosa od sedam centi, građani nemaju motivaciju reciklirati PET ambalažu.

Dok neki stručnjaci tvrde kako je naknada u iznosu od 10 centi i dalje izrazito niska, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković je potvrdila kako će od 1. siječnja povratna naknada toliko iznositi.

Ranije ovog tjedna ministrica Vučković potvrdila je drugu mjeru reciklaže i očuvanja okoliša. Naime, od 1. siječnja sljedeće godine naplaćivat će se lagane plastične vrećice koje se u rolama nalaze uglavnom na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima na tržnicama.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Tessa Šreng