in , , , ,

Rozim kišobranima protiv kiše, a za prevenciju raka dojke

Dan ružičaste vrpce

Listopad je mjesec podizanja svijesti o prevenciji raka dojke, a u Gorici već tradicionalno prve subote u listopadu šećemo gradom s rozim kišobranima kako bi podsjetili građane na potrebu redovitih kontrolnih pregleda s ciljem ranog otkrivanja bolesti. 

Hvalevrijednu, simbolično rozu, akciju šetnje i Dan ružičaste vrpce Udruga edukacijom protiv raka dojke organizira već 20 godina svaki put sa različitim rekvizitom. Posljednjih nekoliko godina kao rekvizit se praktično koriste rozi kišobrani koji u šetnji privlače pažnju i oboje grad.

Predsjednica Udruge Đurđa Dehin navodi kako Udruga kontinuirano radi već 23 godine s ciljem osvješćivanja potrebe za ranim otkrivanjem bolesti jer je tada mogućnost izlječenja velika.

“Bavimo se edukacijom zdravih žena o pravilnom samopregledu i pokušavamo na neki način skrenuti pažnju na to koliko je važna prevencija i koliko je važno da se tumor, bilo to dojke ili neka druga bolest otkrije na vrijeme”, rekla je Dehin.

Istaknula je kako se broj oboljelih žena vrti oko 800-900, ali da se postotak smrtnosti smanjuje pa zaključuje kako se njihov rad i djelovanje itekako isplati.

“Barem ako nikak drukčije sad kad ćemo se prošetat kroz Goricu, onda će bar prvih mjesec i pol pokoja žena se sjetiti ‘bilo bi dobro da ja to napravim pa nisu one za badava hodale'”, poručila je organizatorica Dehin.

Udrugu podržavaju i Grad Velika Gorica i županija pa su se šetnji priključili gradonačelnik Krešimir Ačkar i pročelniča Zagrebačke županije Ksenija Čuljak.

“Želim se zahvaliti Udruzi edukacijom protiv raka dojke koja već tradicionalno u Velikoj Gorici obilježava Dan ružičaste vrpce kako bi se skrenula pozornost na pregled ove zloćudne bolesti koja nažalost jako puno želja obuhvaća u Republici Hrvatskoj, ali također i kako bi se pružila podrška onima koji su se našli u ovoj bolesti. Grad ovakvim akcijama pruža potpunu podršku koju ćemo davati i ubuduće”, rekao je gradonačelnik.

Pročelnica je naglasila važnost i kvalitetan angažman Udruge.

“Udruga se bavi prevencijom, održava mnoge edukacije i tribine te educira žene na terenu diljem cijele županije o tome koliko je važan i samopregled dojki”, izjavila je.

Ovoj akciji priključio se velik broj ljudi, svi redom dobrog raspoloženja, a za ovaj hvalevrijedan cilj prošetali su i četveronožni dlakavci.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Tessa Šreng