in , , ,

Bolesti srce i krvnih žila su ubojica broj jedan u Hrvatskoj: Akcija “Lov na tihog ubojicu” privukla brojne Goričane

Akcija “Lov na tihog ubojicu” koja se provodi diljem naše države, danas je okupila brojne Goričane koji su na parkiralište ispred Muzeja Turopolja došli izmjeriti svoj krvni tlak, šećer u krvi te kolesterol.

Glavni cilj ove akcije je podići svijest o opasnosti od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila koje su vodeći uzrok smrti u Hrvata. Obzirom da je riječ o nepostojećim simptomima bolest se teže dijagnosticira te se otkriva tek kad je nešto pošlo po zlu.

Prema akademiku HAZU-a Željku Reineru od bolesti srca i krvnih žila umire više od trećine građana Hrvatske, odnosno umire više ljudi nego od zloćudnih bolesti.

Osobito ističe krivu percepciju kod žena za koje se vjeruje kako nisu toliko pogođene ovom vrstom bolesti. Nakon menopauze više žena umire od bolesti krvnih žila nego muškaraca.

Zato Reinar kao najbitniju stavku navodi podizanje svijesti o potrebi učestalih kontrola i primanja adekvatne terapije.

“Akcija nije važna samo jer će se izmjeriti tlak stotini ljudi, nego da se podigne svijest o tome da su povećane masnoće u krvi, povećani krvi tlak, šećerna bolest, pušenje, ne kretanje glavni čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila, a te su bolesti ubojica broj jedan u hrvatskoj”, naglasio je.

 Akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju kroz kampanju “Misija 70/26”nastoji do 2026. godine osigurati da 70% liječenih osoba s arterijskom hipertenzijom postigne optimalnu kontrolu.

“Važno je da svatko postane odgovoran za svoje zdravlje”, naglasio je i dodao kako je prevencija zajednički posao struke i naroda.

“Zašto smo se fokusirali na tlak i kolesterol? liječenje ta dva faktora rizika možemo se riješiti 85 posto prijevremenih smrti. Žene u hrvatskoj umiru 5 puta više od hipertenzije nego od karcinoma dojke”, izjavio je.

Kampanju “Znaš li svoj broj” vodi profesor Ivan Pećin, s fokusom na prevenciju i kontrolu povišenog kolesterola kao ključnog čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti.

Pećin je suvoditelj akcije i predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu. On je objasnio prisutnost vatrogasnog vozila na akciji.

“Tihi ubojica je davno zapalio Veliku Goricu, svaki drugi čovjek u Hrvatskoj umre zbog nekontroliranog visokog tlaka, kolesterola i šećera. Dakle, situacija je alarmantna, požar gori, a vatrogasci su tu simbolično da ugase taj požar”, objasnio je.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar je zahvalio organizatorima ove inicijative te poručio kako su odlučili dovesti najveće stručnjake u Hrvatskoj kako bi ih građani mogli pitati za savjet i informacije po koje često moraju odlaziti preko liječnika opće prakse u bolnice.

Akcija je privukla velik broj Goričana koji su strpljivo u redovima čekali provjeru. Ako niste stigli sudjelovati u akciji, svoj krvni tlak, šećer u krvi te kolesterol možete izmjeriti kod liječnika opće prakse.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Tessa Šreng