in ,

Od Nove godine minimalne plaće 970 eura

U Hrvatskom saboru predstavljen je prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći, prema kojem će minimalna plaća od Nove godine iznositi 970 eura bruto, odnosno 130 eura više nego sada. Trenutno u Hrvatskoj oko 95 tisuća radnika prima minimalnu plaću.

Državni tajnik Ivan Vidiš pojasnio je da se minimalna plaća usklađuje s europskom direktivom koja sugerira da minimalna plaća bude barem 50% prosječne bruto plaće ili 60% medijalne plaće u državi članici. Vlada planira postaviti minimalnu plaću na 760 eura neto, prateći trendove unutar Europske unije.

Vidiš je istaknuo kako povećanje minimalne plaće može izazvati poteškoće poslodavcima, no Vlada će kroz kompenzacijske mjere, poput potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pomoći u prvom kvartalu iduće godine pokrivajući razliku između starog i novog minimalca. Također, u izmjenama zakona ukida se mogućnost ugovaranja niže plaće od one koju propisuje država.

Državni tajnik je priznao kako minimalna plaća nije dovoljna za normalan život, te da bi volio vidjeti njezino značajnije povećanje. No, naglasio je da se uz minimalnu plaću koriste i drugi mehanizmi, poput dječjeg doplatka i poreznih olakšica, kako bi se osigurao bolji životni standard.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu