in ,

Počinje zimsko računanje vremena: Evo što trebate prilagoditi

Sutra spavamo duže jer pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, s 3 na 2 sata, u nedjelju počinje zimsko računanje vremena.

Povratkom na zimsko računanje vremena razdoblje sa snagu stupaju i više tarife za obračun električne energije u vremenu od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro.

Tako će od sutra sunce ranije izlaziti, ali i zalaziti pa će biti manje svjetla u popodnevnim satima.

Nekada je vraćanje na zimsko računanje vremena značilo početak obaveze paljenja dnevnih ili kratkih svjetala na vozilima, no izmjenom zakonske odredbe obvezno korištenje dnevnih svjetala sada je datumski određeno od 1. studenog do 31. ožujka.

Ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata

Godišnji prelasci s ljetnog na zimsko računanje vremena primjenjuje se u više od 100 zemalja diljem svijeta. Ovisi o geografskom položaju države, u Europskoj uniji su već duže predmet rasprava, no odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

Europski parlament je u ožujku 2019. godine izglasao prijedlog Direktive kojom se od 2021. u državama članicama Europske unije trebalo ukinuti polugodišnje pomicanje sata, a na zemljama članicama je bila odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

Ipak, Vijeće EU nije usvojilo konačnu odluku, pa do daljnjega nastavljamo dvaput godišnje pomicati kazaljke sata.

Regulacija vremena je u Hrvatskoj uređena Uredbom Vlade, a prema njoj će zimsko računanje vremena trajati do 30. ožujka 2025. godine, kada će pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno početi ljetno računanje vremena.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Tessa Šreng