in , , ,

FA “Šiljakovina” na 31. Susretu hrvatskih folklornih ansambala predstavljao Zagrebačku županiju

Nakon što je prvi dio manifestacije održan u kolovozu u Županji, Čakovec je u subotu 26. listopada bio domaćin drugog dijela 31. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, a Zagrebačku županiju predstavljao je FA Šiljakovina koji je oduševio žiri svojim nastupom! 

Ovaj godišnji prikaz najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera u Republici Hrvatskoj održan je u organizaciji  Hrvatskog sabora kulture, koji je već 76 godina krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u zemlji.

Cilj samog susreta je očuvanje tradicijske kulturne baštine i identiteta, razmjena iskustva, vještina i znanja, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskim, plesnim, glazbenim vrijednostima, narodnoj nošnji, društvenom povezivanju, razvoj publike te poticanje amaterskog rada uopće.

Podsjetimo, prvi dio Susreta održan je u kolovozu u Županji u kategoriji izvornog folklora dok je  Susret u Čakovcu, u kategoriji koreografiranog folklora, okupio najuspješnije folklorne ansamble i skupine s prethodno održanih 15 županijskih smotri folklora i 3 samostalna pregledavanja.

Susret je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je istaknuo kako je Međimurje pravi domaćin za ovaj događaj, s obzirom na bogatu povijest kulturnog amaterizma u regiji. Gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini, pozdravila je 450 sudionika i naglasila važnost očuvanja tradicijskih vrijednosti koje povezuju prošlost i budućnost, potičući nove generacije na sudjelovanje u folklornim aktivnostima.

Folklorni ansambl “Šiljakovina” iz Zagrebačke županije svojim nastupom oduševio je publiku i stručno tročlano povjerenstvo u sastavu Krunoslava Šokca, Josipa Forjana i Martina Durbeka, koji su ih nagradili trećim mjestom.

Ansambl iz Šiljakovine već dugi niz godina predano radi na očuvanju kulturne baštine Zagrebačke županije, izvodeći koreografije koje prenose bogatstvo narodnih običaja i tradicija. Njihova izvedba u Čakovcu bila je posebno hvaljena zbog autentičnosti i energije, čime su zaslužili mjesto među najboljima.

Pogledajte nastup:

Prvo mjesto osvojio je KUD “Mak” iz Trnovca iz Varaždinske županije, dok je drugo mjesto pripalo Folklornom ansamblu “Matija Gubec” iz Karlovca.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija