in ,

Bekavac: Grad se nedovoljno zalaže za očuvanje turopoljskog identiteta, baštine, tradicije i proizvoda

Istaknuo kako je posebno nedovoljno učinjeno po pitanju povrata imovine oduzete Turopoljcima u doba nakon Drugog svjetskog rata

Velikogorički MOST NL danas je, prigodno, ispred Muzeja Turopolja održao tiskovnu konferenciju na kojoj se aktualni kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac osvrnuo na situaciju vezanu uz Plemenitu općinu turopoljsku. Bekavac je istaknuo kako smatra da se Grad nedovoljno zalaže za očuvanje identiteta i baštine, kao i povrata imovine oduzete Turopoljcima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Priopćenje MOST-a prenosimo u cijelosti:

Plemenita općina turopoljska bila je tema današnje tiskovne konferencije MOST-ovog kandidata za gradonačelnika Velike Gorice Ivana Bekavca. Bekavac smatra kako se od strane Grada nedovoljno zalažu za očuvanje turopoljskog identiteta, baštine, tradicije i proizvoda, a posebno je nedovoljno učinjeno po pitanju povrata imovine oduzete Turopoljcima u doba nakon Drugog svjetskog rata.

Upravo je Plemenita općina turopoljska zaslužna za zajedništvo i za Turopolje onakvim kakvim ga danas baštinimo, kazao je Bekavac koji joj danas želi pokloniti veći značaj, a cijelo priopćenje donosimo u cijelosti.

-Predstavnik POT-a sjedit će na kolegijima gradonačelnika. Plemenita općina turopoljska imat će poseban značaj uz suradnji s upravnim odjelom za poljoprivredu i EU fondove u Velikoj Gorici. Znatno bolje koristit ćemo potencijale Turopolja te povijesne zasluge Plemenite općine turopoljske kako bi nekadašnji povijesni značaj modernizirali i zapravo u suvremenom okviru na bolji način predstavili potencijale Turopolja koji nažalost nisu dovoljno prepoznati, a pritom mislim i na turističke, ali i na druge djelatnosti poput poljoprivrede i gospodarstva- kazao je Bekavac.

Turopolje će procvasti upravo na zasadama i načelima Plemenite općine turopoljske, onako kako je to primjereno i priliči gradu 21. stoljeća usred Europe. Turopolje će biti ono što nažalost danas nije, a to je jedna sredina u kojoj će Turopoljci biti ponosni na svoju prošlost, a moći značajno pridonijeti budućnosti sviju nas-istaknuo je Bekavac.
Podršku Bekavcu u utrci za mjesto gradonačelnika pružio je g.Stjepan Rakarec koji se dugi niz godina kroz udruge zemljišnih zajednica borio za povrat oduzete imovine.
Ovdje, na ovom mjestu, pred zgradom stoljetne turopoljske samouprave čujemo riječi ohrabrenja, nade i vjere u kandidata za gradonačelnika dr. Bekavca za kojega smatramo da će svoju dužnost obnašati pošteno, savjesno, časno i iskreno, za razliku od mnogih koji su obećavali isto pa su našom imovinom punili vlastite džepove i napravili jednu od najvećih sramota u povijesti Turopolja. Zato smatram da treba podržati dr. Bekavca na ovim izborima jer će se boriti između ostalog i za povrat nasilno oduzete turopoljske imovine čija borba traje više od 30 godina-kazao je Rakarec.
I saborski zastupnik te zastupnik MOST-a za našu izborne jedinice, Nikola Grmoja obećao je podržati Velikogoričane i Turopoljce u borbi za povratak oduzetog zemljišta.
Podržavam inicijativu dr. Ivana Bekavca, kandidata za gradonačelnika Velike Gorice, da se vrati nepravedno oduzeta imovina Plemenite općine turopoljske. Do dan danas, ni metar kvadratni nije vraćen, a kao što smo mogli čuti ovdje 1991. godine Vladimir Šeks obećao je da će se to riješiti. Kada naš Ivan preuzme vlast u Velikoj Gorici, a mi u Hrvatskom saboru kao potpora borit ćemo se da se krene u smjeru vraćanja nepravedno oduzete imovine. Svi znamo da se ta nepravda koja je učinjena mora ispraviti i uvjereni smo da se po tom pitanju može više napraviti. Niti jedan dosadašnji gradonačelnik Velike Gorice po tom pitanju nije napravio ništa. Ja ću kao saborski zastupnik biti na raspolaganju, a novi gradonačelnik Velike Gorice Ivan Bekavac u tome će imati moju punu potporu-kazao je Grmoja.

Rakarec se nadovezao kako je s bivšim županima bio u povjerenstvima u Saboru puno puta, “i kod Zorana Milanovića i kod Marijane Petir i kod Božidara Pankretića” s kojima su potpisivali razne ugovore i sporazume, ali su ih uvijek, kako je naglasio, izdali i prevarili jer su shvatili da je riječ o velikoj vrijednosti, a dao je odgovor i na pitanje o nepozivanju POT-a.

– Ako pogledate pojedine liste političkih stranaka vidjet ćete da je župan kandidat na jednoj stranačkoj listi. To je po meni neprihvatljivo, smatram da takva osoba treba biti nestranačka i da Plemenitu općinu turopoljsku ne treba petljati u politiku kao najveću udrugu po broju članstva i tradicijski u ovom kraju i koja ima poseban značaj za kraj – rekao je Rakarec dodavši kako on podršku MOST-u ne daje ispred udruge već osobno s obzirom na svoje dugogodišnje iskustvo u borbi oko povrata oduzete imovine.

Bekavac je na kraju današnje press konferencije kao kandidat za gradonačelnika najavio kako će vrlo brzo u mandatu gradonačelnika na zaslužen i primjeren način potaknuti imenovanje dviju velikogoričkih ulica i to imenima istaknutih Turopoljaca koji su dali nemjerljiv doprinos u obnovi Plemenite općine turopoljske.

-Ulice ćemo imenovati imenima gospodina Zdravka pl. Lučića i gospodina Franje pl. Kosa. Gospodin Zdravko Lučić obnovitelj je Plemenite općine turopoljske, poznat je nama ovdje koji živimo dugi niz godina i znamo koji je njegov značaj za Turopolje i na taj način ćemo mu se posthumno odužiti – poručio je Bekavac.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija