in ,

BIJELE RODE Ne donose djecu, ali mogle bi vam donijeti 700 kuna!

Foto Zgž

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i ove godine nastavlja s realizacijom projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode“. Kako navode iz Zagrebačke županije, projekt ima za cilj očuvanje gnijezda bijele rode na krovovima objekata, kao i participaciju dijela troškova popravka krovišta.

 

Kako doći do 700 kuna?

Kako bi ostvarili naknadu od 700 kuna vlasnici objekata, koji sudjeluju u projektu, trebaju provjeriti već popunjene podatke u Obrascu koji su dobili na  kućnu adresu, po potrebi izmijeniti ili ispuniti podatke koji nedostaju te potpisati. Popunjeni i vlastoručno potpisani obrazac potrebno je poslati najkasnije do 12. kolovoza 2022. godine na adresu: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor ili na email [email protected].

Vlasnici objekata koji na svom objektu (kuća ili gospodarska zgrada) imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, pozivaju se da do 12. kolovoza 2022. godine kontaktiraju Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda na broj telefona: 01/6111-552  ili e-mail: [email protected].

 

Posebnosti bijele rode

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Najviše roda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima  Vrbovec i Ivanić Grad, općinama Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem roda su Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

Prema najnovijim podacima na području Zagrebačke županije nalazi se preko 260 gnijezda bijele rode, a otkad se provodi ovaj projekt vlasnicima krovova na kojima su se ugnijezdile rode isplaćeno je oko 700.000 kuna naknade.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu