in ,

Brisevi iz Velike Gorice od sada idu na obradu u županijski laboratorij

Zagrebačka županija ima svu potrebnu opremu za PCR testiranje briseva na COVID-19, a brisevi koji se uzimaju u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Samoboru, Ivanić-Gradu i Dugom Selu od sada će se na obradu slati u županijski laboratorij čime će se uvelike rasteretiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Zahvaljujući nabavi gotovo milijun kuna vrijedne opreme, od danas u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Rakitju kreće testiranje uzoraka na koronavirus uzetih na 5  lokacija na području Zagrebačke županije PCR metodom.

„Zahvaljujem se HZJZ na podršci koju smo imali od početka pandemije, ali i na brzom ishođenju validacije za provođenje testiranja“ – izjavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Leo Šunjić te je pojasnio kako će Županijski laboratorij dnevno obrađivati 400 uzoraka, subotom dodatnih 200, što na tjednoj razini ukupno iznosi oko 2.200 uzoraka.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić epidemiološku situaciju na području Zagrebačke županije s preko 4000 aktivnih slučajeva ocijenio je ozbiljnom te je ponovno apelirao na odgovorno ponašanje i pridržavanje mjera. „Posebice apeliram na mlade da se strpe te da stalno imaju na umu zdravlje svojih roditelja, baka, djedova i starijih.“

„Koristim ovu priliku da se posebice zahvalim epidemiolozima našeg Zavoda. Njih je 7, na više od 300.000 stanovnika Zagrebačke županije. Oni zajedno s ostalim zdravstvenim djelatnicima našeg Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, već 9 mjeseci ne znaju što je slobodan dan i u cijelosti su predani općem dobru“ – rekao je Kožić uputivši zahvalu svim djelatnicima u zdravstvu u RH i svim pripadnicima operativnih snaga civilne zaštite na humanosti, predanom i nesebičnom radu. „Izdržimo svi skupa i iskreno se nadam da će ovaj virus, nakon što krene cijepljenje, otići u povijest“ – zaključio je Kožić.

Zbog epidemiološke situacije od danas pa do 24. prosinca 2020. srednje škole na području Zagrebačke županije prešle su na online nastavu.

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Irina-Spajic