in ,

FOTO 153. brigada obilježila 31. obljetnicu osnutka

Kroz brigadu je prošlo 5.800 ljudi

Prije 31 godinu oformljena je 153. brigada Hrvatske vojske koja je svojim ratnim putem dala velik doprinos slobodnoj Hrvatskoj i taj cilj platila životima 72 svoja najhrabrija sina.

Obilježavanje 31. obljetnice započelo kod spomen obilježja Golubica u Velikoj Gorici, nastavljeno u Vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni, dok je središnji program obilježavanja održan u Spomen domu u Velikoj Buni.

Predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV Ivan Zagorac istaknuo je da je priča o Domovinskom ratu brigade priča o hrabrosti, patnji, umiranju, priča o tome kako se voli Domovina kada ste joj najpotrebniji:

“Da bi sačuvali ono što je naše i vratili oteto, Hrvati i svi koji su Hrvatsku smatrali svojom Domovinom, počeli su pružati žestoki otpor. U tom ozračju 3. listopada 1991. godine formirana je 10. TO brigada Velika Gorica te je na ovim prostorima bila prva oružana sila koja je spriječila napredovanja neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. U prosincu iste godine preimenovana je u 153. brigadu Hrvatske vojske i pod tim imenom borbeno je djelovala do kraja Domovinskog rata. Na pokupskom ratištu prelazili smo čamcima rijeku Kupu u namjeri oslobađanja područja Banovine. Na ovo područje palo je tisuće granata, ali nisu nas uspjeli slomiti.”

U ime Zagrebačke županije obilježavanju je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec.

“Kroz ovu brigadu prošlo je 5.800 ljudi, ali posebno se ovdje s pijetetom prisjećamo onih hrvatskih junaka koji su dali svoj život za našu Domovinu. Njih je 72. Upravo su njihova imena zlatnim slovima uklesana u slobodu naše domovine Hrvatske.”

Izaslanik predsjednika RH i ministra unutarnjih poslova, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je da je kroz velikogoričku brigadu prošla jedna široka populacija iz svih dijelova Hrvatske:

“I onda možemo reći da ovo nije samo velikogorička brigada, ovo je hrvatska brigada, ratna brigada koja je stajala uz bok gardijskih brigada. Njezini rezultati i uspjesi na bojištima, a nažalost broj poginulih i ranjenih pokazuje kolika je bila njezina snaga i koliki je bio njen obol koji je tijekom Domovinskog rata dala.”

Izaslanik predsjednika Vlade i izaslanstva ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović podsjetio je da je 153. brigada među onim postrojbama koje su iznijele vrlo veliki dio Domovinskog rata:

“Tih ranih 1990-ih godina, kada je ono najbolje što je Hrvatska imala ustalo i krenulo u obranu Domovine, tko se mogao nadati da ćemo postići ono sve što smo postigli? Tko se mogao nadati da ćemo ući u UN, postati dio Europe, ući u NATO, sve europske integracije, daleko od onog tamnog balkanskog vilajeta?”

Danas stojimo ovdje okupljeni u simbolu jedne žrtve, naglasio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar:

“Vi svi koji ste dali i utkali se u ono najsvetije što mi danas uživamo, u onu tradiciju, budućnost i dostojanstvo koje danas prezentira ovaj Dom, koji je primjer kako bi svi nakon desetljeća i stoljeća mogli znati što je 153. brigada. Jedna velika i vječna zahvalnost svima vama. Moram reći, kao član obitelji branitelja 153. brigade i vašim obiteljima na svemu što ste napravili za našu Domovinu.”

153. brigada HV u VRO Oluja sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Kraj ratnih djelovanja brigada je dočekala čuvajući državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom, sve do 14. rujna 1995. godine kada se vratila u Veliku Goricu uz veličanstveni doček.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Stjepan