in ,

FOTO Izviđači poručuju “Veliko hvala!”, uspješno provedeno višednevno Zborovanje izviđača

Lijepo vrijeme omogućilo je uspješno Zborovanje izviđača u Velikoj Gorici

Turopoljska udruga skauta "Tur"

Ovog vikenda popratili smo bogato događanje u centru našeg grada – Velika Gorica bila je domaćin 14. Zborovanja u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske. Izvršni organizator Zborovanja bila je Turopoljska udruga skauta “Tur” koja se nakon uspješno provedenih višednevnih aktivnosti oglasila puna dojmova i riječima hvale svima koji su podržali događaj te naravno, koji su došli u park dr. Franje Tuđmana i pogledati mlade izviđače u njihovom natjecanju.

Turopoljska udruga skauta “Tur”

Nakon višemjesečnih priprema, a posljednjih dana i strepnje hoće li sve pokvariti loše vremenske prilike, dugotrajna kiša i poplave, koje su ugrozile stanovnike brojnih područja Hrvatske, u Velikoj Gorici je, povodom Dana hrvatskih izviđača, ipak održano redovito godišnje okupljanje izviđača iz cijele Hrvatske. Ovo je bilo prvo Zborovanje nakon tri godine apstinencije od javnih okupljanja uzrokovane pandemijom koronavirusa, pojašnjavaju iz Udruge.

Istodobno sa Zborovanjem u Velikoj Gorici je trebao biti održan i drugi Festival vještina za život te VG Fest, no vremenska prognoza potaknula je organizatore da manifestacije, na kojima se očekuje dobar odaziv javnosti pomaknu na 03. lipnja. Izviđače prognoza nije uspjela uplašiti, jer oni se natjecati znaju i po kiši i po snijegu i po najžešćoj vručini. Dokazali su to prošlo ljeto na Smotri izviđača Hrvatske u Lovincu.

Turopoljska udruga skauta “Tur”

Na Dan hrvatskih izviđača, 19. svibnja, pristizati su počeli iz svih krajeva Hrvatske. Volonteri su od ranog jutra prionuli poslu kako bi osigurali uvjete za prijem sudionika, koji su predvečer podigli šatore za noćenje na sportskim igralištima u Školskoj ulici. One najmlađe smjestili su u školske sportske dvorane osnovnih škola Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika. Stotinjak volontera smjestilo se u sportskoj dvorani Osnovne škole Eugena Kvaternika u središtu grada.

Zborovanje izviđača svečano je otvoreno ispred Pučkog otvorenog učilišta gdje se okupilo oko tisuću izviđača, planinki, pčelica i poltaraca iz cijele zemlje koji su s veseljem došli upoznati Turopolje i Veliku Goricu, ali i odmjeriti snage, znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama.

Turopoljska udruga skauta „Tur prošle je jeseni obilježila 30 godina uspješnog djelovanja i rada s djecom i mladima, za što je potkraj godine primila Nagradu grada Velike Gorice s likom Franje Lučića, pa je ovo Zborovanje ujedno bilo i proslava visokog jubileja udruge. Bila je ovo i proslava 72. Dana izviđača u Hrvatskoj, dok ove godine skautski pokret u svijetu obilježava 111. godišnjicu postojanja.

Zborovanje je svečano otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar, a sudionike su pozdravili i Lidija Pozaić Frketić, predsjednica Saveza izviđača Hrvatske te Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta “Tur”.

Za izviđače su na Zborovanju organizirana natjecanja u izviđačkim disciplinama: Državna izviđačka olimpijada te Izviđački olimpijski višeboj, održani na zelenim površinama Parka dr. Franje Tuđmana i dvorišta Osnovne škole Eugena Kumičića. Natjecali su se u signalizaciji zastavicama i Moreovim zvučnim znakovima, brzinskom podizanju šatora, vezanju čvorova, orijentacijskom krosu i cijepanju drveta. Oni najmlađi su se zabavili na Igrama poletaraca u Parku Plemenite opčine Turopoljske, a u subotu poslije podne svi su se zajedno ogledali na sportskim susretima izviđača u središtu grada. Tu su prezentirali Scoutball i natjecanje u izvlačenju marama. Vrijeme ih je poslužilo, pa su u lijepom i sunčanom danu uživali i oni i brojni Velikogoričani koji su ih došli upoznati i pozdraviti.

Turopoljska udruga skauta “Tur”

Domaćini su svoje goste u nedjelju poveli na nekoliko izleta, kako bi upoznali Turopolje i izvan granica samoga grada.

Gostoprimstvo su im iskazali mještani Mraclina i Novog Čića, odnosno KUD-a “Dučec” i KUD-a “Čiče”, koji su im predstavili svoja naselja, tradiciju drvenog graditeljstva u Turopolju, folklor, narodnu nošnju, jezik i povijest na koju su ponosni, dok je dio sudionika Zborovanja upoznao još stariju povijest života na ovom području posjetom Arheološkom lokalitetu Andautonija u Ščitarjevu. Tamo su ih dočekali i s povjesnim činjenicama upoznali predstavnici Arheološkog muzeja u Zagrebu, dok su o povijesti i tradiciji života Turopoljaca imali priliku saznati više i posjetom stalnom postavu Muzeja Turopolja i interpretacijskog Centra za posjetitelje u prostorima Turističke zajednice grada Velika Gorica. Svaki od ovih lokaliteta izazvao je zanimanje posjetitelja i želju da se tamo zadrže i duže od predviđenog vremena, kao i u servisnim pogonima Zrakoplovno tehničkog centra, koji je mladim posjetiteljima iz cijele Hrvatske s ponosom i punim povjerenjem otvorio svoja vrata te predstavio pogone u kojima servisiraju Canadaire i AirTractore.

Velika Gorica ovim je pokazala jedinstvo i snagu lokalne zajednice kroz povezivanje brojnih subjekata s jedinstvenim ciljem: da svoj kraj dostojno predstave gostima.

Turopoljska udruga skauta “Tur”

Turopoljska udruga skauta “Tur” stoga iskazuje osobitu zahvalnost Gradu Velika Gorica, Turističkoj zajednici grada Velika Gorica, Muzeju Turopolja, Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, Zrakoplovnom tehničkom centru, KUD-u “Dučec” Mraclin, KUD-u “Čiče” iz Novog Čiča, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Osnovnoj školi Eugena Kumičića, Osnovnoj školi Jurja Habdelića i Osnovnoj školi Eugena Kvaternika, a na razumijevanju i pomoći zahvalni smo i udruzi VG Branitelji te Klubu 100.

Turopoljska udruga skauta “Tur”

Naklon do poda zaslužuju svi volonteri koji su odradili Zborovanje, logistički i operativno: organizirali natjecanja i igre poletaraca, koji su brinuli o sigurnosti, prehrani, čistoći i higijeni prostora u kojima su sudionici boravili, koji su postavili poligone, koji su sudili fer i korektno, koji su prevozili sudionike, njihovu opremu i opremu nužnu za provedbu aktivnosti. Hvala i svim sudionicima Zborovanja koji su svojim osmjesima, veseljem, energijom i natjecateljskim duhom Veliku Goricu još više uljepšali i učinili živom proteklog vikenda.

Turopoljska udruga skauta “Tur”

Zbog njih smo uživali i mi domaćini. Uživali smo i u uspjesima naših natjecatelja, jer Turovci su ostvari i odličan plasman ekipano i pojedinačno. Patrola „Fijolice“ bila je 2. u ukupnom poretku ekipa na Izviđačkom olimpijskom višeboju te druge u natjecateljskoj disciplini Signalizacija; patrola „Moguti“ 2. u ukupnom poretku na Državnoj izviđačkoj olimpijadi, prvi u disciplini Orijentacijski kros i treći u disciplini Vezivanje čvorova; Patrola „Coprnice“ druge su u natjecateljskoj disciplini Vezivanje čvorova na Državnoj izviđačkoj olimpijadi, druge u disciplini Orijentacijski kros i osme u ukupnom poretku; Vučići su osvojili 1. mjesto na turniru u otimanju marama, a Lovro je apsolutno nadmašio sve natjecatelje u disciplini Cjepanje drva. Ponosni smo i zadovoljni i plasmanom jata „Peruni“ na 24. mjesto u ukupnom poretku u Izviđačkom olimpijskom višeboju, jer ovo je za njih bilo prvo natjecanje na kome su nastupili i svrstali su se na sredinu od ukupnog broja ekipa.

Turopoljska udruga skauta “Tur”

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu