in ,

FOTO Mnogobrojni Velikogoričani jutros su krenuli na hodočašće, dočekali smo ih u Ščitarjevu

Mnogobrojni Velikogoričani jutros, 3. rujna, točno u 5 sati krenuli su na zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Kolona vjernika krenula je jutros ispred crkve Navještenja Blažene Djevice Marije prema Ščitrjevu gdje ih su ih dočekali mještani, članovi Mjesnog odbora kao i brojne tamošnje udruge koji su svi zajedno hodočasnicima pripremili okrjepu.

Na tradicionalnom doručku zaista ničega nije nedostajalo jer je pripremljeno čak 4 tisuće krafni, 1400 hot dogova, oko 700 sendviča te čajeva, kave, sokova i vode u izobilju. 

Marijana Peher, predsjednica vijeća Mjesnog odbora Ščitarjevo, kazala nam je kako se doručak u mjestu priprema od samog početka tradicije, dakle po 31. put, a sve je krenulo kada su mještani, gledajući hodočasnike kako prolaze kroz selo, počeli iznositi gibanice i hranu za okrjepu.

-Uvijek nam i ostane hrane, ali kava i napitak je ipak najtraženija delicija doručka. Imamo stotinjak kilograma banana, brojne palete vode i još mnogo toga, kazala nam je Peher jutros.

Osim donatora koji su ove godine donirali čak više no prijašnjih godina, kada je u pitanju ova hvale vrijedna organizacija, truda su si dali i KUD Šćitarjevo, Drustvo žena Šćitarjevo, DVD Šćitarjevo, Udruga umirovljenika Šćitarjevo, NK Mladost Obrezina, L. D. Šljuka, Udruga Turopoljska Tradicija, DVD Kosnica, Žene Črnkovec te Udruga umirovljenika Velika Gorica.

Uz tamošnjih devet udruga koje su uključene u organizaciju doručka, mjesni odbor iznimno je zahvalan Gradu i gradonačelniku koji su svake godine financijska potpora ovom tradicionalnom doručku na kojem se vole odmoriti hodočasnici. Uz Ščitarjevo, u organizaciju doručka uključena je i susjedna Kosnica, ali i brojni građani i umirovljenici s područja same Velike Gorice.

-Veliku zahvalu moramo iskazati Gradu i svim gradskim službama, ali isto tako mislim da je vrijedno istaknuti i ukazati posebnu zahvalu i velečasnom Stjepanu Tenšek, ravnatelju Mariu Iviću te posebice i najviše našim dragim mještanima koji su se uključili u pomoć, među kojima je i pratnja na konjima Robert Ivančić, kazala nam je Marijana Peher.

-Uključili su se i brojni donatori koji su osigurali krafne i kave. Brojni mještani pripremaju se na ovo već dugo, po nekoliko mjeseci, kazala nam je Peher navodeći kako se tradicionalan doručak počinje organizirati i pripremati tijekom ljeta, ali s godinama su sve uhodaniji.

-Ove godine nas lijepo i vrijeme služi, a naše žene ovdje su od 4 ujutro kako bi sve pripremile za doručak, kazala nam je predsjednica.

Nakon okrijepe hodočasnici krenuli su prema autoputu, odakle slijedi nastavak puta prema Soblincu, Kašini, Lazu i naposljetku Mariji Bistrici, a euharistijsko slavlje u svetištu Majke Božje Bistričke je u 18 sati.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović