in ,

FOTO Na imanju Mikulčić vinogradari probudili trsje i započeli novu vinogradarsku godinu

Počela je vinogradarska godina i obilježeno Vincekovo

Prošle godine tradicionalno Vincekovo nije spriječila pandemija, a ove godine to nije uspio ni snijeg popraćen jakim vjetrom. Na imanju Vlade Mikulčića u Kostanjevcu, u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica te Plemenite općine turopoljske, i ove godine održala se tradicionalna proslava Vincekova kićenjem trsa domaćim kobasicama i suhim mesom, a potom i posvetom loze.

Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge Grozd, kazao nam je kako nakon dvije godine ponešto skromnijeg Vincekovog danas je blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, obilježen u znatno većem broju okupljenih posjetitelja.

-Mi vinogradari smo uvijek optimisti pa se tako za svaku godinu nadamo da će biti bolja nego prethodna. Okupili smo se u Vukomeričkim goricama s dobrom voljom, a uz vinogradarski grah, turopoljsku kotlovinu i fino vino, imamo i tamburaše koji će nas dobro zagrijati, govori nam gospodin Vlado.

Gospodin Vlado je podsjetio i kako je prošla godina bila iznimno dobra godina koja će se zasigurno pamtiti jer, nakon dvije godine mraza, ipak je bio rekordan urod tako da se u podrumima tražila bačva više.

Župan Plemenite općine turopoljske Juraj Odrčić govori kako je početak godine i tradicionalno Vincekovo odlična prilika da se tradicija obilježi u većem izdanju no što je to bilo prijašnje dvije godine.

-Danas je prvi dana vinogradarske godine, a svi se volimo okupiti uz dobru hranu i finu kapljicu vina, stoga se treba obilježiti i prvi dan kada dolazi do te fine kapljice vina. Već sutra se kreće s prvim radovima u vinogradima, a mi se danas zahvaljujemo našem trseku da nam bude plodonosan u ovoj godini, govori nam Odrčić.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović