in ,

FOTO Obilježavanje Dana mimoza u Velikoj Gorici, kampanju podržali brojni građani

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 230 žena, a umre ih oko 120

U suradnji Hrvatske lige protiv raka, Veleučilišta Velika Gorica, Grada Velike Gorice, Gimnazije Velika Gorica te Lige protiv raka Zagrebačke županije, Velikogoričani su jutro započeli s obilježavanjem tradicionalne javnozdravstvene kampanje 16. Dana mimoza ispred Tržnog centra u Velikoj Gorici.

Unatoč niskim temperaturama brojni prolaznici zaustavljali su se i podržali kampanju o kojoj nam je više ispričala Sanja Kalambura, izvršna profesorica na Veleučilištu Velika Gorica te predsjednica Županijske lige za borbu protiv raka Zagrebačke županije.

-Vidi se promjena u durštvu, pogotovo u kontekstu prevencije, odnosno cijepljenja. Uzročnik raka vrata maternice je virus HPV i sa cijepljenjem se zaista smanjio broj oboljelih žena. Iako je još uvijek brojka dosta velika prošle godine, odnosno od 2020. godine, prema statistikama za registracije oboljelih od raka od te bolesti preminulo je 120 žena. Ovo je bolest koja je odmah iza raka štitnjače i raka jajnika, tako da je to prilično velika brojka, pojašnjava nam Kalambura.

Ovakvim aktivnostima potiče se žene na edukaciju i prevenciju, a dodala je i kako se u gradu Velikoj Gorici, nakon tri godine izostanka druženja uživo, u suradnji sa srednjoškolcima pokreću ovakve kampanje kako bi se mlade, ali i sve druge, potaknulo na prevenciju i razumijevanje problematike.

Ovaj važan događaj obilježio je i gradonačelnik Krešimir Ačkar kojemu je posebno drago da se kampanja održava uživo nakon tri godine izostanka.

-Drago nam je da ponovno u našemu gradu možemo podržati ovako hvale vrijednu akciju koja se održava povodom Dana mimoza. Ono što je najbitnije tu istaknuti je ta rana prevencija otkrivanja ove opake bolesti. Svjedoci smo, i ovdje kod naših sugrađana koji se nalaze ovdje uz nas na Tržnom centru, da je upravo radi prevencije spriječen smrtni ishod, tako da nadamo se da će se u ovim akcijama i dalje okupljati što više sugrađana, dodaje gradonačelnik.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović