in

FOTO Učenici OŠ “Vukovina” u posjeti Spomen-parku 153. br HV

Terenska nastava iz povijesti za učenike 8. razreda održana u Velikoj Buni

Vrijedni volonteri i bivši pripadnici 153. brigade, a sada članovi Udruge 153. br HV koji su korisnici i čuvari Spomen-parka 153. br HV u Velikoj Buni i dalje neumorno organiziraju i provode obilaske Spomen-parka od strane škola i udruga, kao i pojedinaca. A tako je bilo i prvog dana mjeseca lipnja, kada su u sklopu terenske nastave iz predmeta Povijesti učenici 4 razredna odjeljenja 8. razreda OŠ “Vukovina” stigli u prostor Spomen-parka, što je već drugi organizirani posjet u svega par dana, jer su na Dan državnosti u posjeti bili članovi Udruge veterana Domovinskog rata V. Gorica, klub Mičevec.

01.06.2022., posjet učenika OŠ Vukovina Spomen-parku 153. br HV. Foto: Z. Sever/V’Gradu

Učenike, njih oko 70, dovela je voditeljica Nina Mulc i pratiteljice Lidija Regušić, Tatjana Sudar, Mihaela Prosenjak i Silvija Kolarek Ježić, dočekali su ih Ivan Zagorac, Ankica Paljević, Stjepan Petrac, Džemil Tokalić, Ivan Tomić i Josip Vranić, a kao i uvijek, tu je bio i počasni predsjednik Udruge pripadnika153. brigade, Ivan Mišerić.

01.06.2022., Nina Mulc, voditeljica učenika OŠ Vukovina i Ivan Zagorac, predsjednik Udruge pripadnika 153. br HV Velika Gorica. Foto: Z. Sever/V’Gradu

Uvodni dio o samim počecima 153. brigade, ali i o tadašnjim političkim i drugim prilikama koje su dovele do ratnih sukoba, održala je Ankica Paljević, da bi kasnije Stjepan Petrac, Ivan Tomić, Džemil Tokalić i Josip Vranić proveli učenike stazom sa eksponatima. Učenici su bili zainteresirani i pozorno su slušali, ali i ispitivali o pojedinim eksponatima. Naravno, bilo je tu i “selfija”, i zajedničkih fotografija, ali sve to uz provedbu sigurnosnih mjera na svakom eksponatu.

Učenici su bili odlična publika, imali su “mali milijun” pitanja, a posebno su im zanimljivi bili pojedini eksponati, kao protuzrakoplovni top 40 mm, haubica 203 mm, bestrzajni top, o zrakoplovu MIG-21 ne treba posebno ni govoriti, kao ni o tenku T-55 koji je postavljen kao zadnji eksponat u obilasku Spomen-parka.

01.06.2022., posjet učenika OŠ Vukovina Spomen-parku 153. br HV. Foto: Z. Sever/V’Gradu

Voditeljica iz OŠ “Vukovina”, Nina Mulc bila je vrlo zadovoljna izloženim eksponatima, ali i pristupom moderatora, bivših pripadnika 153. brigade koji su iz osobnog iskustva mogli pričati o svakom eksponatu, ali i o nekim drugim događanjima kojih su bili aktivni svjedoci, poput prelaska Kupe čamcima ili vojno-stručno rječnikom zvanim “forsiranjem rijeke”. Voditeljica Mulc bila je zadovoljna i svojim učenicima, jer su bili aktivni i postavljali pitanja, a s obzirom da su roditelji ili djedovi i bake pojedinih učenika bili sudionici rata i pripadnici 153. brigade, učenici imaju dosta spoznaja o Domovinskom ratu. A drago joj je što će svi zajedno imati priliku ići i u Vukovar gdje će dobiti i dodatna znanja o herojskoj borbi Vukovara u danima ponosa i slave.

01.06.2022., posjet učenika OŠ Vukovina Spomen-parku 153. br HV. Foto: Z. Sever/V’Gradu

Nakon otprilike tri sata boravka na zraku i šetnje od eksponata do eksponata, učenici su sa svojim učiteljima otputovali prema školi u Gornjem Podotočju, a članovi udruge pristupili su analizi provedene aktivnosti, kao i pregledu crteža učenika OŠ “N. Hribara” iz Velike Gorice, koji su u posjeti bili prije par tjedana nakon čega su dobili zadaću nacrtati ono što ih se dojmilo tijekom posjete Spomen-parku. Crteži su zbilja vrhunski, a nekoliko njih možete vidjeti i u fotogaleriji. Predsjednik Udruge 153. br HV Ivan Zagorac ovim se putem zahvaljuje učenicima i njihovoj učiteljici Mirjani Popovčić Smolčić na predivnim slikama i nada se da će se suradnja nastaviti i dalje.

01.06.2022., likovni rad učenika OŠ N. Hribara. Foto: Z. Sever/V’Gradu

U međuvremenu, podne se opasno približavalo, “analiza” se malo odužila, a do kada je trajala, saznat ćemo u nekom drugom javljanju…

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Zlatan Sever