in , ,

FOTO/VIDEO Turopoljski banderij na hodočašću u Lourdesu!

Među više od 12.600 hodočasnika su i pripadnici povijesne vojne postrojbe iz Turopolja

Turopoljski banderij, povijesna vojna postrojba Hrvatske vojske, sudjeluje na 29. hodočašću policije i hrvatskih branitelja u u Francuskoj.

U sklopu 63. Međunarodnog vojnog hodočašća i 29. hodočašća Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja od 9.-16. svibnja 2023. sudjeluje Turopoljski banderij i Zrinska garda iz Čakovca i predstavljaju Povijesne postrojbe hrvatske vojske.

I ove godine je predviđeno da na Međunarodnome vojnom hodočašću sudjeluje više od 12.600 hodočasnika iz više od trideset država s raznih strana svijeta.

Hodočašće je nastalo na inicijativu nekolicine vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke.

Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo je ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila se među vojskama različitih zemalja.

Od 1958. godine Vojno hodočašće je poprimilo međunarodni karakter, a vojske zemalja koje su do tada ratovale, u susretima u lurdskom svetištu su se u druženju, razmjeni molitava, pjesama i oznaka – simbolično bratimili i mirili.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Stjepan