in , ,

FOTO Žirovina2022 privukla i oduševila velik broj posjetitelja svih uzrasta!

S ciljem upoznavanja Turopolja i plemenitom šumom koja se tu nalazi, organizirane su brojne atrakcije i bogat program

Plemenita općina turopoljska nastavila je dugu tradiciju održavanja Žirovine u Turopoljskom lugu, događanja koje nas povezuje s plemenitom Velikom Šumom. Događanje kao prvobitan cilj ima pokazati bogatstvo šuma u našoj okolini te potaknuti građane na boravak u njima, što je danas i učinjeno jer se velik broj Velikogoričana, ali i posjetitelja iz dalje okolice, odazvao i došao provesti vrijeme u predivnoj prirodi. Unatoč tome što žira nikad nije bilo manje no sada, čini se kako je bogat i zaista zanimljiv program nadmašio sva očekivanja.

Svega je tu bilo, od tura kajacima po Odri, razgledavanja Turopolja iz aviona, pa sve do vožnje na quadovima, konjima, biciklima, ali i avanturističke potrage za tartufima. Naravno, sve je to s ciljem upoznavanja ljepota toga kraja i prirodnih bogatstva koja Turopolje posjeduje. Lugarnica Čardak središnje je mjesto događanja, a sav program bio je potpuno besplatan. Uz brojne atrakcije, nudila se tu i fina domaća hrana, kao i ukusna craft turopoljska piva.

Uz brojne posjetitelje, ovom događaju podršku su pružili i gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima, kao i direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Uz mnoge druge bile su tu i brojne lokalne udruge, koje su se uključile i u organizaciju događaja.

Župan Juraj pl. Odrčić kazao je kako je zadovoljan odazivom te kako je ideja povodom Žirovine pokazati posjetiteljima ljepote turopoljskog kraja.

-Pripremili smo velik broj aktivnosti kako bi ljepote ovog kraja pokazali i domaćim ljudima, ali i ljudima iz okolnih područja. Na neki način otvorili smo ponovno Turopoljski lug svima koji su željeli doći uživati u njegovima ljepotama, govori nam župan.

-Žir kao plod hrasta bio je iznimno važan za ovaj kraj, a ovdje je skroz od 16. stoljeća kao glavni prihod. Nažalost, ova godina je jedna u nastavku na prijašnje godine, da nas  je pogodila velika suša, stoga nedostaje žira čak i za pošumljavanje same šume, govori nam župan pl. Odrčić dodajući kako je ove godine ipak zaista zadovoljan i kako su sve prijave na brojne atrakcije u rekordnom roku popunjene.

Direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice Maja Toth poručila je kako broj posjetitelja dokazuje koliko je ovaj događaj uspješan i zanimljiv, a ujedno je poseban jer podsjeća na stara vremena.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović kazala je kako ovakav događaj znači stvaranje doživljaja i privlačenje turista na našu destinaciju.

-Želja nam je da ovakvim događajima stvaramo nove priče jer njegovanjem lokalnih događaja i doživljaja znači da stvaramo nešto novo i drugačije, a osim toga privlačimo dodatne goste. Kako bismo postali još reprezentativniji moramo raditi još više ovakvih predivnih događaja, kazala je Ivana Alilović.

I sam gradonačelnik Ačkar zadovoljan je brojem okupljenih ljudi dodajući kako će grad uvijek podupirati ovakva događanja.

-Prekrasno je vidjeti da je Turopoljski lug ponovno oživio što je dokaz koliko je ovo poželjno i potrebno. Naša tradicija i baština održavat će se u budućnosti, a mi kao Grad, dat ćemo sve od sebe da tradicija nikad ne odumre, poručuje Ačkar.

Više o samoj Žirovini ispričao nam je u emisiji župan Juraj pl. Odrčić. 🙂

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily