in ,

Gorica ima jedno od najskupljih grijanja u državi, iz Inicijative za bolju Goricu iznašli su rješenje!

Kako grijanje u Velikoj Gorici spada među najskuplja u državi, iz Inicijative za bolju Goricu odlučili su reagirati!
 – Grijanje u Velikoj Gorici ubraja se među skuplja grijanja u našoj državi, stoga predstavlja velik problem našim građanima koji nemaju svoj izvor grijanja. Velik broj zgrada je energetski obnovljen, ali zbog loše efikasnosti samog grijanja, te uštede ne dolaze do izražaja. 2013. godine grad je sufinancirao ugradnju razdjelnika, te je dobar dio zgrada sudjelovao u tome, nažalost izvođači radova koji su ugrađivali razdjelnike, napravili su dosta propusta zbog čega je zapravo i pala efikasnost grijanja, navode iz Inicijative te predlažu konkretne načine doći do efikasnijeg i povoljnijeg grijanja:

Na sastanku je dogovoreno slijedeće:

  1. Kreće se u pilot projekt podešavanja sustava grijanja. Ing. Milan Milinković (stručni savjetnik Inicijative) će kroz taj projekt porazgovarati sa svakim suvlasnikom, anketirati ga, kako bi dobio informacije o ponašanju samih korisnika, te ih educirati ne bi li ispravili greške koje rade prilikom grijanja (poput prozračivanja prostorija, korištenja i namještanja termostatskih ventila i sl.)
  2. Nakon anketiranja i edukacije, u suradnji s GSG-om napravila bi se jedna vrsta brošure ili letaka za korisnike koja će biti podijeljena korisnicima.
  3.  Na temelju mjerenja koja su već napravljena, ide se u organizaciju sastanaka, prvenstveno s Brunatom, te HEP-om. Bitna tema biti će tarifni sustav kojeg HEP Toplinarstvo primjenjuje za Veliku Goricu.
  4. Plan je do tog sastanka barem pregledati sve stanove i podstanicu, te napraviti slična mjerenja u tri ili četiri stana na zgradi na kojoj bi se provodio pilot projekt. Budući da je Brunata u svojim dopisima se pozivala isključivo na začepljene instalacije, biti će interesantno vidjeti kako će reagirati.
  5. Po realizaciji projekta, u suradnji s gradom i GSG-om, naći model kojim bi zapravo podigli cijelu priču na razinu grada
Sve navedene aktivnosti trebale bi se odraditi u slijedećih mjesec dana.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija