in ,

Gorički učenici otvorili izložbu “Iz krvi i bola niklo je cvijeće – Hrvatska moja zahvalna i ponosna”

Autorice projekta, profesorice Marija Patrlj iz OŠ Nikole Hribara i Martina Filipović iz OŠ Eugena Kvaternika izložbom su željele u učenicima pobuditi ljubav prema domovini te osvijestiti važnost poznavanja svoje povijesti kako bi se dobro pamtilo, a loše nikada ne ponovilo.

U ponedjeljak, 16. studenog, u knjižnici Galženica otvorena je izložba likovnih radova simboličnog naziva „Iz krvi i bola niklo je cvijeće – Hrvatska moja zahvalna i ponosna” učenika viših razreda OŠ Nikole Hribara i OŠ Eugena Kvaternika.

Izložba je otvorena ususret Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a u sklopu eTwininng projekta istoga naziva. Cilj same izložbe je pobuditi ljubav djece prema domovini te osvijestiti zahvalnosti prema svim žrtvama Domovinskog rata.

Vrijedni učenici radove su izložili pod vodstvom profesorica Marije Lovrić i Marije Patrlj iz OŠ Nikole Hribara i profesora Martine Filipović i Vida Vučaka iz OŠ Eugena Kvaternika.

– Radimo ovo iz čiste ljubavi prema Domovini, braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, a ove godine poseban naglasak stavili smo na žrtve Vukovara i Škabrnje. U prvome redu, njime smo željele učenike kojima predajemo u osnovnoj školi upoznati sa žrtvom koja je podnesena kako se ne bi zaboravila, no projekt koji smo osmislile namijenjen je djeci od 7 do 18 godina. Podnesena žrtva se ne smije zaboraviti… oprostiti da, ali ne zaboraviti. Treba se sjećati, učiti i ponavljati gradivo; Hrvatska je bila u ratu, ona je natopljena krvlju branitelja i civila, mi Hrvatsku imamo zato što su svi oni dali svoje živote za slobodu. Nemojmo voljeti Hrvatsku samo kada, primjerice, nogometaši pobjeđuju, volimo Hrvatsku svaki dan, i u dobru i u zlu, poručila je profesorica Marija Patrlj iz OŠ Nikole Hribara.

– Cilj naše izložbe je učenike podučiti istini o Domovinskome ratu, želimo da je naši učenici nauče, a roditelji ponavljaju. Ljubav prema Domovini bila je naša vodilja, a djeca su prepoznala entuzijazam nas učitelja i bez puno priče i razgovora radovi su počeli navirati! – kratko se osvrnula profesorica Martina Filipović iz OŠ Eugena Kvaternika.

Profesorice su istaknule veliku pomoć svojih kolega, profesora likovne kulture Marije Lovrić i Vida Vučaka koji su svesrdno pomogli u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta.

Velikogoričku izložbu su pod vodstvom profesorica kreirali učenici viših razreda dviju spomenutih škola, a u kompletan projekt na nacionalnoj razini uključeno je više od 50 profesora iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara te velik broj učenika.

Inspiraciju za zvučan naziv projekta „Iz krvi i bola niklo je cvijeće – Hrvatska moja zahvalna i ponosna” profesorice su pronašle u pjesmi “Stoji grad”.

Otvorenju izložbe nazočili su autori, ravnatelji škola profesori Stjepan Maravić i Monika Brleković, a himnu su otpjevali i svijeću za poginule upalili učenici 2.c razreda sa svojom učiteljicom Vesnom Pučko.

Video isječak profesorice Marije dokazuje s koliko su se ljubavi i volje učenici prihvatili realizacije ove hvalevrijedne izložbe 🙂

Podsjećamo kako izložbu radova možete pogledati u Domu kulture do ponedjeljka, 23. studenog.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu