in ,

I Dubranec stradao u potresu

I Dubranec, mjesto u sastavu grada Velike Gorice, poprilično je stradalo u potresu. Područnu školu Eugena Kvaternika u Dubrancu i crkvu Gospe Snježne danas je obišla i naša ekipa koja se na terenu uvjerila u velika oštećenja objekata.

Crkva je podignuta na brijegu, uz glavnu cestu. Prvotna barokna crkva dovršena je 1716. godine, ali je 1886. godine cjelovito obnovljena i opremljena prema nacrtima Hermana Bollea u historicističkim oblicima kada je dobila današnji izgled. Nalazi se pod zaštićenim kulturnim dobrom, klasificiranim kao “sakralna graditeljska baština”.

Crkva je na očigled nesigurna za odvijanje misa, puknuti toranj će se morati ukloniti.

Preko puta crkve nalazi se PŠ Dubranec koju pohađa 35 učenika, koji se neće tako skoro vratiti u svoje učionice.

Dubranec je zajedno sa svojim suradnicima obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Na predmetnoj zgradi uočena su oštećenja zidane konstrukcije zgrade, kao i druga oštećenja, koja upućuju na to kako je zgrada u potpunosti neuporabljiva. Dok ne dobijemo konačan izvid ovaj će prostor biti zatvoren. Nećemo čekati već ćemo aktivno tražiti u kojim okolnim društvenim domovima bi se eventualno mogla organizirati nastava, naravno, uz organizirani prijevoz učenika. Hoće li se moći škola obnoviti ili ćemo na njenom mjestu sagraditi novu još je teško reći, poručio je Ačkar.

Razgovarali smo s voditeljicom škole Irenom Meštrović:

Fotografije učiteljice Irene svjedoče tužnoj sudbini, kako je od milja zovu, školice:

Foto: Facebook Irena Meštrović
Foto: Facebook Irena Meštrović

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija