in , , , , , ,

I Gradići pjesmom, plesom i krijesom obilježili Jurjevo

Foto: KUD Gradići

Blagdan svetog Jurja, zaštitnika proljeća i dobre žetve, obilježili su i mještani Gradića. Iako im prvotno prošloga tjedna vrijeme nije išlo ‘na ruku’, ovog ponedjeljka sve je bilo baš kako treba!

Jurjevo u Gradićima uvijek je poseban događaj jer su u glavnoj ulozi najmlađi sumještani okupljeni u KUD Gradići. Bilo je tako i ove godine, odjeveni u tradicionalne narodne nošnje, uveli su mještane u obilježavanje Jurjeva pjesmom i plesom.

Centralni dio proslave bilo je paljenje krijesa, a da sve prođe u najboljem redu pazili su članovi DVD-a Gradići. Vatra ima simbolično značenje pročišćenja, svjetlosti i zaštite zajednice od zlih duhova i bolesti. I jučer su se, kao nekada, mještani okupili oko vatre, plešući i pjevajući tradicionalne pjesme.

Jurjevo je manifestacija koju vole ‘i mali i veliki’ i koja okuplja mještane u zajedništvu i druženju. Djelovanjem vrijednih čuvara kulturne baštine – članova KUD-a i DVD-a Gradići ova se tradicija nastavlja generacijama i primjer je kako se zajedničkim snagama može očuvati baština i obogatiti društveni život. U duhu zajedništva i obnove tradicionalnih vrijednosti, Gradići svake godine pokazuju kako malo mjesto može velikim srcem slaviti i čuvati tradiciju.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu