in

Iz Udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more upozoravaju na opasnost od odrona

Potencijalna ekološka i prirodna bomba

Potaknuti zadnjim odronima nastalim uslijed potresa na jezerima Čiče i Vukovina te velikom potencijalnom opasnosti po grad Veliku Goricu, okolna naselja, stanovnike i imovinu, Udruga Jezero Čiče – Turopoljsko more uputila je otvoreno pismo v.d. gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimiru Ačkaru sa zahtjevom za hitnu reakciju.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti!

 

Poštovani v.d. gradonačelniče Ačkar,

u zadnjih 9 mjeseci cijela je Hrvatska i šira regija postala svjesna da živimo na potresno trusnom području te da se Velika Gorica našla u sredini između epicentara dva razorna potresa, onog zagrebačkog i zadnjeg petrinjskog, udaljenih manje od 40 km od Velike Gorice. Trese se gotovo svaki dan, a razorni potres uništio je crkvu u Kravarskom udaljenu samo 15 kilometara od jezera Čiče!

U Velikoj Gorici i okolici uočljiva su oštećenja, a ono što nas je jako zabrinulo su novi odroni koji su se desili na jezerima Čiče i Vukovina za vrijeme potresa prošli tjedan.

Prema priloženim slikama i svjedočanstvima sa jezera Čiče, odronilo se preko 30 metara obale te je na dnu završila i ribarska kućica. Odron se desiona sjeverozapadnom dijelu jezera iza Lidla.Udruga Jezero Čiče –Turopoljsko more već je nekoliko puta ukazivala na problematiku nekontrolirane eksploatacije jezera Čiče, a u zadnje vrijeme i Vukovinskog jezera te potrebu sanacije iskopa, koja unatoč zakonskoj obavezi koncesionara – na području koje je eksploatirao Velkom u stečaju – nije odrađena!

Razne neprovjerene informacije govore o dubinama i od preko 50-tak metara te o nepostojanju pokosa obala jezera, što ga čini izrazito podložnim za odrone.

Zapadna strana jezera Čiče odlaskom koncesionara napuštena je, nitko o tom području ne vodi računa, a ne postoje niti službene geodetske snimke koje bi definirale dubinu iskopa i izgled pokosa obale. Sve to stvara jednu potencijalnu ekološku i prirodnu bombu, nekontroliranu golemu rupu, koja svaki čas može u svoje dubine povući okolna naselja i naše sugrađane.

Planirana izgradnja novog pročistača, znatno većeg od postojećeg, gotovo na samoj obali jezera, kroz prizmu zadnjih razornih potresa u našoj okolici, postavlja pitanje smisla i održivosti takve odluke.

Zbog svega toga, stručni tim Udruge Jezero Čiče –Turopoljsko more tražio je od Grada Velike Gorice već nekoliko puta da se napravi geodetski snimak cijelog jezera. Time bi se utvrdilo činjenično stanje iskopa te po potrebi pokrenuo proces hitne sanacije jezera uz odobrenje i podršku Vlade Republike Hrvatske te uz pomoć fondova EU. Međutim, unatoč dogovorima, potrebna sredstva za geodetski snimak opet nisu predviđena u proračunu grada Velika Gorica za 2021 godinu?!

Nakon ovih zadnjih potresa i odrona na jezeru nadamo se da je svima nadležnima i odgovornima jasno da se po pitanju iskopa na jezeru Čiče mora hitno reagirati i poduzeti odgovarajuće korake.

Blizina naselja i stambenih objekata kako sa strane Velike Gorice tako i sa strane Novog Čiča, gospodarskih objekata, prometnica koje okružuju jezero te najavljenog novog pročistača, stvaraju obavezu grada VG da eliminira rizike po svoje građane i imovinu i zaštiti ih, tj. hitno djeluje u smjeru sanacije jezera!

Stručni tim Udruge traži hitan sastanak sa v.d. gradonačelnikom Velike Gorice, gosp. Krešimirom Ačkarom kako bi se dogovorili i koordinirali daljnje aktivnosti:

1.

Hitan izlazak nadležnih službi na izvid, kako bi se utvrdili razmjeri odrona i devastacija na jezeru Čiče i jezeru Vukovina

2.

Izradu geodetske snimke jezera Čiče

3.

Što hitniji početak sanacije jezera Čiče

 

O navedenom problemu kontaktirati ćemo i sa Zagrebačkom županijom, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

 

Alan Šembera

Predsjednik Udruga Jezero Čiče – Turopoljsko more

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija