in ,

Izolacija odlazi u povijest? Covid pozitivni mogu izlaziti, ali pod posebnim uvjetom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jutros je predložio ukidanje obvezne izolacije za covid pozitivne s blagim simptomima. Kako navodi Jutarnji list, ako prijedlog bude usvojen, oni koji su pozitivni na covid, moći će slobodno izlaziti iz svojih domova, ali pod uvjetom da na sebi nose FFP2 masku.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je navedeni prijedlog navodno već uputio 21 zavodu za javno zdravstvo u Hrvatskoj.

-Da, razmišljamo o tome, ali još nismo donijeli odluku, nego je to još predmet rasprava. Visoki udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih govori nam da velik broj zaraženih hoda okolo. Mnogi se ljudi testiraju kućnim testom pa ako imaju blage simptome, idu van. Ako bismo im rekli da više ne moraju u izolaciju nego da mogu slobodno hodati s FFP2 maskom, nadamo se da bi to mnogi poštovali, pojasnio je epidemiolog Bernard Kaić.

No, kako navodi spomenuti medij, Hrvatska je po smrtnosti od covida ovih dana najgora u Europskoj uniji, pa su mnogi stručnjaci zabrinuti. Imunolog na Sveučilištu u Rijeci Zlatko Trobonjača nije suglasan prijedlogu od strane HZJZ-a jer vjeruje da o tome razmatraju jer se epidemija podvarijante omikrona smiruje i zato što ovaj soj virusa uglavnom izaziva blaže oblike bolesti, manje hospitalizacija i smrti.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily