in

Javlja se potreba za unaprjeđenjem vrtićkih programa

Priopćenje iz MOST-a: Brojni vrtići i njihovi osnivači Gradovi i Općine povukli su prije koju godinu više od 300 milijuna kuna iz okvira EU ESI fondova u svrhu modernizacije

Velika Gorica zadnjih godina naočigled raste. U proteklih nekoliko godina u našem Gradu novi dom pronašle su stotine obitelji. Među njima i mnogo mladih obitelji s djecom vrtićke dobi zbog čega je itekako potrebno unaprijediti dostupnost i uvjete boravka i razvoja djece predškolske dobi u velikogoričkim vrtićima.

Dr. Ivan Bekavac, županijski koordinator MOST-a i i kandidat za gradonačelnika Velike Gorice poručio je kako su brojni vrtići i njihovi osnivači Gradovi i Općine povukli prije koju godinu više od 300 milijuna kuna iz okvira EU ESI fondova u svrhu modernizacije.

-Ovaj projekt u prvoj fazi proteklih godina izazvao je veliki interes te je u natječaju sudjelovalo 19 Gradova, 2 Općine i samostalno 35 Vrtića, ali nažalost ne i Velika Gorica, dodao je u priopćenju.

Međutim već neko vrijeme raspisan je novi, drugi natječaj koji je nudio gotovo isti iznos od 300 milijuna kuna kandidatima u istu svrhu kao i zadnji put, a koji je zatvoren 10. veljače ove godine te se niti ovog puta nije u gradu našlo interesa sudjelovati u natječaju koji je mogao znatno pridonijeti dodatnom poboljšanju vrtićke predškolske skrbi našim klincima.

Treba zato istaknuti kako je bilo potrebno valjano sustavno procijeniti potrebu aplikacije na natječaj jer ne bi li uvođenjem druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa,
npr. Montessori programa, senzorne integracije, nabavkama nove opreme, uređenjem igrališta, rada subotom, novih zapošljavanja odgojitelja, asistenata, djelatnika u tehničkom osoblju i u drugom stručnom kadru poput psihologa u konačnici naša djeca, kao i svi mi roditelji i građani u cjelini time baštinili nešto vrijedno što je moglo značajno unaprijediti skrb o djeci.

Postojala je i mogućnost financiranja i brojnih edukacija. Moguće je bilo naime nabaviti i dodatnu informatičku opremu, implementirati video nadzor, povećati broj online edukacija za jačanje stručnih kompetencija djelatnika vrtića te unaprijediti komunikaciju s roditeljima putem digitalne tehnologije, kao i nabaviti opremu za uređenje vrtićkih igrališta, opremu za provođenje sportskog programa i senzorne sobe ili dostavno vozilo.

-Svime time moguće je pridonijeti ravnoteži poslovnog i obiteljskog života zaposlenih roditelja. Nije zanemariva niti činjenica kako bi rad u dvije smjene rezultirao smanjenjem broja djece u jutarnjoj smjeni, čime bi se rasteretile postojeće vrtićke grupe. Tako bi se osigurali pedagoški standardi i najbolji materijalni i programski uvjeti boravka i rada u vrtićima, priopćio je dr.Ivan Bekavac.

Poželjno je bilo i planirati fizioterapijsku radionicu za djecu s teškoćama u razvoju ili najbolja audio vizualna sredstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma, te uključiti i zapošljavanje dodatnih stručnih suradnika, edukacijskih rehabilitatora, psihologa i fizioterapeuta pa i planirati primjenu terapeutske igre, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, Brain Gym-a, znakovnog jezika za bebe te posebnih programa iz područja iz STEM područja.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily