in ,

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Brankica Žugaj predstavila mjere za provođenje održivog razvoja na području Velike Gorice

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Velike Gorice, dr.sc. Brankica Žugaj, danas je održala konferenciju za medije na kojoj je, uoči Dana planete Zemlje, govorila o održivom razvoju u Velikoj Gorici.

Ivo Jelušić rekao je da se često puta netočno i površno promatra da su gospodarski razvoj i zaštita okoliša u sukobu interesa, odnosno da zaštita okoliša i mjere koje se poduzimaju sputavaju gospodarski razvoj. Kazao je i kako će onemogućiti one djelatnosti i poduzetnike koji sebično zbog uvećanja svog profita ne vode brigu o održivom razvoju.

„Čista i pitka voda, očuvana priroda i zdrav okoliš su već danas, a pogotovo sutra, izvanredan i novi gospodarski resurs kao što je nekada bila nafta“, rekao je Jelušić, koji smatra da na području Grada Velike Gorice treba voditi više računa o pitanjima zbrinjavanja otpada, zaštite pitke vode, te da treba poduzeti konkretne korake oko zaštite i uređenja jezera Čiče.
Dr.sc. Brankica Žugaj govorila je o održivom razvoju te mjerama koje je za isti nužno provoditi i na području Velike Gorice.

Održivi razvoj je okvir za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka, bez štete za okoliš i prirodne izvore bitne za ljudske djelatnosti u budućnosti, a oslanja se na ideju prema kojoj razvoj ne smije ugrožavati budućnost dolazećih naraštaja trošenjem neobnovljivih izvora i dugoročnim devastiranjem i zagađivanjem okoliša.

„Obrazovanjem djece, pripravnika, studenata, kao i osposobljavanjem odraslih, omogućuje se postizanje veće informiranosti i odgovornosti građana“, rekla je Žugaj pa nadodala da je popularizacija pitanja zaštite okoliša i klimatskih promjena jedno od ključnih pitanja koje zauzima važno mjesto među interesima mladih zadnjih godina. „Svijest o važnosti tih tema prepoznali su kao nešto što ih izdvaja na društvenom i intelektualnom nivou. Klimatske su promjene i dalje izazov jer kvaliteta života izravno ovisi o njima“.

„Održivi razvoj te zaštita okoliša traže naše osobne promjene na koje svatko od nas može utjecati i odabrati put za bolje sutra“, nadodala je pa navela neke od ključnih mjera za provedbu Održivog razvoja u Velikoj Gorici.

„U spomenute mjere ulazi energetska upotreba biootpada, pokazni edukacijski centar za obnovljive izvore energije, nastavak projekata odvajanja otpada, izgradnja centra ponovne upotrebe, studijski program vezan uz okoliš ili e-learning inkubator znanja, razvoj startupova vezano za okoliš u suradnji s Veleučilištem, jačanje rada s civilnim sektorom na projektima koji su vezani uz okoliš, jačanje rada s akademskom zajednicom te moderne tehnologije u edukaciji održivog razvoja“, nabrojala je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Brankica Žugaj posebno ističe energetsku upotrebu biootpada, gdje bi se trebao unaprijediti sustav prikupljanja biootpada i izgraditi bioelektrana te izgradnju centra ponovne upotrebe, gdje otpad dobiva novu vrijednost, odnosno „REUSE“.

„U okviru centra bi se stvari reparirale, popravile i ponovno upotrijebile, a u tom procesu moguće je zapošljavanje osoba s invaliditetom“, rekla je Brankica Žugaj, nadodavši da je to i sastavni dio Strategije gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu