in

Književna nagrada Albatros za 2020. godinu ide Ani Narandžić

Nagrada će biti dodijeljena za Dan Grada Velike Gorice

U sklopu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica djeluje Biblioteka „Albatros“ koja je do sada objavila više od sto naslova. Edicija je raznovrsna:

monografije, antologije, leksikoni, istraživačka publicistika
poezija, proza, dramska djela…
knjige za djecu…

Neke su knjige sadržajno posvećene velikogoričkom zavičaju i imaju lokalni značaj, druge pak ciljaju na šire čitateljstvo i obrađuju raznu tematiku. Neka izdanja čak imaju tendenciju ugraditi se u temelje hrvatske nacionalne kulture. Knjige imaju smisao ako su čitane. Posvetite im svoje dragocjeno vrijeme jer ćete zahvaljujući njima obogatiti svoje znanje i proširiti vidike. Literarno vrijedne i kvalitetno opremljene knjige ujedno su lijep i dugotrajan poklon dragim osobama.

Cilj književnog natječaja za nagradu “Albatros” jest dati priliku novim neafirmiranim autorima. Nagrada se dodjeljuje neprekidno od 1995. godine i jedna je od rijetkih takvih nagrada na državnoj razini. Dvadesetak do sada objavljenih autora, od kojih su se neki kasnije javili s novim knjigama i doživjeli književnu afirmaciju, potvrđuju vrijednost nagrade “Albatros”.

Dobitnica Književne nagrade “Albatros” za 2020. godinu je Ana Narandžić iz Zagreba za zbirku kratkih priča „Što je život bez stereotipa“. Autorica se bavi mnogim temama koje sve nas okružuju, ali piše i o „svijetu, o virtualnosti i realnosti koju smo poznavali i koja polako nestaje.“

O nagradi je odlučilo tročlano povjerenstvo: Božidar Prosenjak, Maja Kušenić Gjerek i Darija Žilić – afirmirani književnici i dobri poznavatelji književnosti, čijem sudu možemo vjerovati.

Nagrada “Albatros” se dodjeljuje od 1995. godine za autore iz Hrvatske i dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, uključujući i dijalekte. U obzir za nagradu dolaze sve književne vrste, a mogu se prijaviti autori koji nisu članovi profesionalnih književnih udruga (Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca). Cilj nagrade je poticaj neafirmiranim autorima. Kontinuitet Nagrade i velik broj nagrađenih knjiga svjedoči da se radi o nagradi koja je zaživjela. Pogled na dosad objavljene knjige pokazuje raznovrsnost i književno bogatstvo.

Književna nagrada “Albatros” dodijelit će se uoči Svete Lucije, odnosno Dana Grada Velike Gorice.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija