in , , ,

Kobasice pod stručnom lupom: Prijavi se na 15. Turopoljsku kobasijadu i saznaj kakvog je okusa tvoj trud

Tradicija u novom ruhu s ocjenjivanjem na Agronomskom fakultetu

Foto: Plemenita opčina turopoljska

Mirisi tradicije ponovno će ispuniti Turopolje – stiže 15. Turopoljska kobasijada, natjecanje u izradi kobasica i salama koje okuplja proizvođače iz Turopolja, Posavine, Vukomeričkih gorica, Pokuplja i Vrhovja.

Ove godine manifestacija donosi značajne novosti: stručnu ocjenu uzoraka provest će Agronomski fakultet u Zagrebu, u Laboratoriju za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, uz sudjelovanje educiranih i licenciranih senzorskih ocjenjivača.

Prijave krajem ožujka

Zaprimanje uzoraka vršit će se od 27. do 29. ožujka 2025. godine (četvrtak – subota), u vremenu od 9 do 14 sati, u uredu Plemenite opčine turopoljske (POT), Zagrebačka 37, Velika Gorica (zgrada POUVG). Uzorci će se šifrirati i proslijediti na stručno ocjenjivanje, a svaki sudionik dobit će pisanu ocjenu i stručni komentar koji može poslužiti kao korisna smjernica za daljnje usavršavanje proizvoda.

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti prijavni list i Izjavu o zdravstvenoj ispravnosti, kojom se potvrđuje da je meso veterinarski pregledano i sigurno za konzumaciju. Uzorak mora težiti najmanje 400 grama, a kotizacija po uzorku iznosi simboličnih 5 eura.

Kriteriji ocjenjivanja i pravilnik

Ocjenjivanje se provodi prema „Pravilniku za ocjenjivanje kobasica i salama u organizaciji Plemenite opčine turopoljske“, koji propisuje jasne kriterije – od izgleda i mirisa do teksture, okusa i ukupnog dojma. Pravilnik je dostupan u uredu POT-a prilikom predaje uzoraka.

Veliko finale u Lukavcu

Proglašenje pobjednika bit će održano 27. travnja 2025. godine u Starom gradu Lukavcu, u sklopu tradicionalne Jurjevske proslave. Time će kobasijada, osim natjecateljskog, dobiti i svečani, kulturni karakter u duhu turopoljske baštine.

Organizator manifestacije, Plemenita opčina turopoljska, ovom inicijativom nastavlja čuvati i promovirati tradiciju izrade suhomesnatih proizvoda u Turopolju, spajajući stoljetne običaje s modernim stručnim standardima.

Za više informacija o natjecanju i pravilima, zainteresirani se mogu javiti u ured POT-a ili na broj telefona 091/616-9023, a dodatne novosti dostupne su i na službenoj stranici: www.turopolje.hr.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu