in

KRAVARSKO Oštećeno 500 objekata, crkva i škola se moraju srušiti

Desetak kuća morat će se ponovno izgraditi

Uslijed jakih potresa koji su zahvatili područje općine Kravarsko došlo je do oštećenja 500 objekata na području općine od kojih 100 objekata imaju značajna oštećenja. Nažalost, prema trenutnim informacijama s terena, oko desetak kuća nisu sigurne za stanovanje te će se morati srušiti do kraja i iznova izgraditi. Područna osnovna škola u Donjem Hruševcu pretrpjela je velika oštećenja dok je područnu osnovnu školu u Gornjem Hruševcu potrebno srušiti i izgraditi novu. Osim obiteljskih kuća, crkve, osnovne škole i župni dvor je pretrpio velika oštećenja te prema mišljenju statičara uslijed ponovnog jačeg potresa, župnom dvoru prijeti urušavanje.

Obzirom da se zbog potresa urušila crkva u Kravarskom te ju je potrebno do kraja srušiti i izgraditi novu, Općina Kravarsko je u suradnji sa župnikom Sinišom Blatarićem formirala odbor za izgradnju župne crkve u Kravarskom. U odboru su Siniša Blatarić, župnik župe Uzvišenja sv. Križa Kravarsko, Jurica Pavelić, Ivan Matković, Dražen Lučan, Kolarec Stjepan, Josip Jerleković i Vlado Kolarec, župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić i načelnik Općine Kravarsko.

U nedjelju, 3. siječnja doći će statičari koji će obilježiti da je objekt crkve za rušenje i u utorak, 5. siječnja doći će arhitekti, statičari i građevinari koji će izraditi elaborat postojećeg stanja i projekt uklanjanja.

Nakon toga će se pristupiti rušenju sadašnje crkve te izradi projektne dokumentacije za izgradnju nove crkve. Odbor ima plan da do idućeg Božića nova crkva bude sagrađena, odnosno stavljena pod krov.

Od idućeg tjedna bit će otvoren humanitarni račun za donacije za obnovu župne crkve u Kravarskom kako bi svi koji imaju mogućnosti mogli donirati za obnovu crkve.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

-1 Points
Upvote Downvote

Napisao Redakcija