in

NAJAVA: Donjeturopoljski derbi 4. NL Središte Zagreb B u Vukovini

Ban Jelačić i Mraclin, dva susjedska i prijateljska kluba igraju međusobno u 2. kolo 4. NL

Stefan Rajić, trener NK Bana Jelačića Vukovina. Foto: Z. Sever/V'Gradu

Sve je počelo još prije 90 ljeta kada je skupina mladića iz Vukovine i Mraclina odlučila zaigrati nogomet i osnovala klub koji je postojao dvije godine, da bi se onda razdvojio na dva kluba, jedan u Vukovini, jedan u Mraclinu. Jedan je Ban Jelačić, a drugi jednostavno Mraclin. Malo je među nama živih, a da su rođeni kada i ova dva kluba, a klubovi su još kao mladići, u naponu snage, unatoč svojim respektabilnim godinama obljetnicu koju je Mraclin obilježio, dok Ban Jelačić taj svečani čin planira ove jeseni…

Oba kluba su zajedno ušla iz 1. ŽNL u JŽNL (2019./20.), gdje je Mraclin “plesao samo jedno ljeto” i napredovao u 4. NL Središte Zagreb (2020./21.), gdje sada nastupa drugu sezonu u nizu kao stabilni, dobro posloženi četvrtoligaš, dok je Ban Jelačić ostao godinu dana duže u JŽNL i osvojenim drugim mjestom u JŽNL (2021./22.), ali i spletom sretnih okolnosti, promoviran je u člana petorazinske 4. NL Središte Zagreb skupine B hrvatskog nogometa.

A već u 2. kolu prvenstva međusobni susret ova dva kluba zakazan je u Vukovini. Iako su rezultati prvog kola jedne i druge ekipe dijametralno suprotni, u subotu oni neće imati nikakvog značaja, jer kada se igra ovakav susret, bolje reći derbi, trenutna forma obično ne igra bitniju ulogu, već je važna motivacija jedne ili druge ekipe, a koje tada obično ne nedostaje.

Uoči susreta Bana Jelačića i Mraclina, zamolio sam trenere Stefana Rajića (Ban Jelačić) i Marijana Dužića (Mraclin) za kratku najavu susreta, ali nisam mogao ne dotaknuti se i priprema, prijelaznog roka i utakmica 1. kola. Evo što su rekli:

V’Gradu: Ulazak u prvenstvo Bana Jelačića i Mraclina dijametralno je suprotan. Kako ste zadovoljni prikazanom igrom u 1. kolu i kako je općenito Vaša ekipa odgovorila na proces priprema? Imate li iskristaliziranih “prvih 11”? Je li prijelazni rok završen ili možemo očekivati još dolazaka?

Stefan Rajić: Pozdrav Vama i svim čestitateljima, te hvala na interesu prije svega. Da, nažalost ulazak u prvenstvo nije bio prema očekivanju, nego smo odmah u startu vidjeli sve čari lige više odnosno 4. NL. Vidjela se velika razlika u intenzitetu, brzini i čvrstini igre u odnosu na JŽNL te smo skupo platili cijenu odrastanja odmah na startu prvenstva. Ovaj tjedan smo radili na popravljanju segmenata igre u kojima smo vidjeli da su nam bili nešto lošiji u startu, dečki su jako dobro radili na treninzima i vjerujem da spremni dočekujemo derbi u subotu. Smatram da nije trebalo nešto pretjerano “dizati” ekipu, jer nisam primijetio da je poraz ostavio traga već ekipa samouvjereno čeka Mraclin u subotu. Prvih 11 za subotu više manje znam uz još nekoliko nepoznanica, što opet ne znači da je to prvih 11 za svaku utakmicu, jer imamo širok kadar, dečki svi vrijedno treniraju i imaju kvalitetu, ulazimo u gust raspored od 3 srijede za redom i svatko će morati dati svoj doprinos u tom periodu da bi ostvarili očekivane rezultate. S dovođenjem igrača smo završili, smatram da je postojeći kadar jako dobar i da može odgovoriti svim zahtjevima igranja u 4. NL, sigurno da smo dosta mladi i da će nam vjerojatno trebati neko vrijeme da se prilagodimo na ligu više, teško je procijeniti koliko dugo ali siguran sam da ćemo iz utakmice u utakmicu biti sve bolji.

Stefan Rajić, trener NK Bana Jelačića Vukovina. Foto: Z. Sever/V’Gradu

Marijan Dužić: Pozdrav Vama i čitateljima i zahvaljujem se na Vašem praćenju Mraclina. Zadovoljan sam pripremama i odgovorom igrača na moje zahtjeve. Trenirali smo dobro, a to se odmah vidjelo i u prvoj utakmici protiv Stupnika. Opasan suparnik na otvaranju na Novoj Grabi i odmah sjajan rezultat. Čestitam svojim dečkima. Što se tiče prvih 11, mogu reći da postoji “prvih 13-14”, ali tu su i drugi igrači koji se pokušavaju nametnuti svojim radom i zalaganjem te traže svoju priliku u prvoj postavi. Imamo široki roster igrača i uvijek će biti 1-2 promjene ovisi o protivniku. Iako sam zadovoljan postojećim igračkim kadrom, još uvijek je moguće da neko zvučno ime sleti u Mraclin.

V’Gradu: Susjedski derbi u subotu u Vukovini – što očekujete od svojih igrača? Jeste li pratili igru suparnika i imate li kakav posebni “recept” za suparnika? Što gledatelji mogu očekivati u subotu na igralištu u Vukovini? Molim Vas Vašu najavu susreta i poziv navijačima. Hvala!

Stefan Rajić: Što se tiče derbija u subotu očekujem od svojih igrača samo da daju sve od sebe u ispunjenju ciljeva koje postavim pred njih i ukoliko u tome budemo uspješni vjerujem da ni krajnji rezultat neće izostati. Ekipu Mraclina dosta dobro poznajem i pratim poprilično redovito još iz vremena kad smo skupa igrali u JŽNL, znam da su se pojačali sa nekoliko igrača iz sisačkog kraja na deficitarnim pozicijama i uz njihove starosjedioce mislim da se radi o zbilja dobroj momčadi. Ideju igre naravno imam, ali opet to sve ovisi koliko će ju igrači uspjeti provesti u djelo i koliko će nam protivnik to dopustiti. Smatram da će to biti susret dvije poprilično izjednačene momčadi, mi ćemo ostaviti apsolutno sve što imamo na terenu za pobjedu i očekujem da će to biti dovoljno za veselje naših navijača, koje ovim putem pozivam da posjete igralište u Vukovini u subotu u 17:00 sati kao i navijače Mraclina i ostale nogometne kibice iz Turopolja i okolice, jer vjerujem da neće zažaliti dolazak i vidjet će dva prijateljska kluba kako daju sve od sebe u 90 minuta nogometnog nadmetanja na terenu.

Marijan Dužić, trener NK Mraclina. Foto: Z. Sever/V’Gradu

Marijan Dužić: Derbi je uvijek derbi, a k tome ako je ovakav susjedski, to mu daje posebnu draž. Izuzetno cijenim subotnjeg suparnika za kojeg smatram da su jako dobra ekipa. Od svojih igrača očekujem maksimalno zalaganje, borbenost i taktičku disciplinu. Naravno da smo pratili igre Bana Jelačića koliko smo mogli, ali nema tu nekih velikih tajni kad su susjedski, prijateljski klubovi u pitanju. I članovi obiju uprava i treneri, a pogotovo igrači međusobno se poznaju tako da mogu reći da imamo dosta informacija o suparniku dok je možda naša mala prednost što smo doveli neke igrače sa sisačkog područja koji su malo manje poznati u Turopolju. A što se tiče poziva gledateljima, mogu ih pozvati na sigurno jedan pravi susjedski derbi sa svime onime što on sa sobom nosi. A za ekipu Mraclina mogu samo obećati da će dati sve od sebe s ciljem ostvarenja što boljeg rezultata, da ćemo pokušati nadigrati suparnika na trkačkom, taktičkom i tehničkom polju. Očekujem dobru utakmicu, odličnu atmosferu i pozivam navijače jedne i druge ekipe, ali i ostale ljubitelje nogometa u Donjem Turopolju da navrate u Vukovinu, sigurno neće zažaliti.

Eto, tako subotnji susret dvaju klubova iz dvaju sela koje dijeli odteretni kanal Sava-Odra, Vukovine i Mraclina vide treneri Stefan Rajić i Marijan Dužić. Zahvaljujemo im se na njihovom vremenu koje su odvojili za ovaj razgovor.

A što se tiče utakmice, ne preostaje nam ništa drugo nego pozvati navijače obje ekipe, ali i sve ostale ljubitelje turopoljskog amaterskog nogometa da u subotu u 17:00 sati navrate na igralište u Vukovini gdje će ih na ulazu pozdraviti slika bana Jelačića sa isukanim mačem na zidu sportskog objekta, nakon čega će moći uživati u potezima odličnih igrača kojima obje ekipe obiluju.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Zlatan Sever