in ,

Najmlađi Hribarovci rekli NE vršnjačkom nasilju!

Svake posljednje srijede u veljači obilježava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica, a obilježili su ga i najmlađi učenici OŠ Nikole Hribara.

Tom prigodom prvašići su se upoznali s važnošću Dana ružičastih majica i njegovim značenjem te su svi došli odjeveni u ružičaste majice. Poslušali su priču o dječaku i njegovoj podršci bolesnoj majci te upoznali pojmove nasilje i prevencija. Na stvarnim životnim pričama prepoznali su neprimjerene oblike ponašanja, vrijeđanje, ruganje, udaranje, odbacivanje.

Također, pisali su razredne poruke potaknute činjenicom da riječi mogu boljeti jače od udaraca i najvažnije – svaki oblik zlostavljanja treba prijaviti odrasloj osobi: „Ako znaš da prijatelja netko gnjavi, to odraslima istog trena prijavi!“

Veliko bravo za vrijedne učiteljice i djelatnike škole 🙂

Inače, inicijativa je započela 2007. godine u Kanadi kao odgovor na incident u kojem je dječak bio maltretiran od strane svojih vršnjaka zbog nošenja ružičaste majice u školi. Dva studenta, David Shepherd i Travis Price, odlučila su stati u obranu dječaka tako što su kupila ružičaste majice i podijelila ih svojim školskim kolegama da ih nose kao znak solidarnosti.

Dan ružičastih majica brzo je prerastao u globalni pokret koji promiče ljubaznost, poštovanje i borbu protiv svih oblika vršnjačkog nasilja. Na taj dan, škole, organizacije i pojedinci diljem svijeta oblače ružičaste majice i organiziraju različite aktivnosti, poput radionica, predavanja i kampanja na društvenim mrežama, kako bi podigli svijest o štetnosti vršnjačkog nasilja i potaknuli pozitivne promjene u ponašanju.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu