in , ,

Natječaj iz EU fondova za poduzetnice u poljoprivredno-prehrambenom sektoru ili one koje bi željele to postati

EWA je u potrazi za hrvatskim poduzetnicama koje imaju ideju ili razmišljaju o poboljšanju poljoprivredno-prehrambene industrije

Foto: Smion

Raspisan je natječaj za poduzetnice u poljoprivredno-prehrambenom sektoru ili žene koje bi to voljele postati.

Iako je u Europi više žena (52%)  nego muškaraca, poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u EU. Zbog različitih čimbenika, poduzetništvo je trenutno privlačnije muškarcima nego ženama.

Prema najnovijim statistikama koje je objavio Europski statistički ured situacija je još nepovoljnija u ruralnim područjima i poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama gdje žene u vrlo malom postotku zauzimaju vodeće uloge . U Europi, žene se nalaze na samo otprilike 30 % vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim farmama, s izrazito niskom stopom među ženama iz RIS regija.

Nedovoljna zastupljenost žena na vodećim pozicijama u ruralnim područjima ne samo da usporava razvoj poduzetničkog ekosustava, već žene također nailaze na brojne prepreke koje ograničavaju njihov puni potencijal.

Upravo u ruralnim područjima, ženski kreativni i poduzetnički potencijali su nedovoljno iskorišteni kao pokretači gospodarskog rasta. Zbog toga Europska komisija surađuje s državama članicama EU kako bi se prevladali ti izazovi i potaknulo više žena na pokretanje vlastitog poslovanja.

U sklopu EWA programa, Smion će odabrati 10 sudionica za sudjelovanje u 6-mjesečnom programu koje će zainteresiranim kandidatkinjama ponuditi personalizirano mentorstvo, sesije umrežavanja, radionice, konzultacije sa stručnjacima i pristup međunarodnoj digitalnoj platformi s mogućnošću osvajanja sredstava do ukupnog iznosa od 10.000,00 EUR (bruto). Program u Hrvatskoj organiziraju EIT Food i Smion.

Za sve zainteresirane organiziran je online sastanak gdje će biti odgovorena sva pitanja, 17. svibnja u 11 sati. Više o programu natječaja i prijavi saznajte ovdje.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Tessa Šreng