in ,

Novi Regionalni centar kompetentnosti u Velikoj Gorici podiže standarde strukovnog obrazovanja

Ovaj značajan korak u modernizaciji strukovnog obrazovanja podržao je i Grad pa se u proračunu za 2024. godinu povećavaju sredstva za stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna strukovna zanimanja.

Foto: Krešimir Ačkar Facebook

Završeni su izgradnja i opremanje Regionalnog centra kompetentnosti, koji se nalazi uz Srednju strukovnu školu. Ovaj centar predstavlja značajan korak u modernizaciji strukovnog obrazovanja, posebice u područjima kao što su CAD/CAM/CNC sustavi i aditivne tehnologije​​.

Regionalni centri kompetentnosti smatraju se mjestima izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, gdje se provode programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja​​.

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu –Industrija 4.0 je integralni projekt kojeg kao prijavitelj provodi Srednja strukovna škola Velika Gorica, a koji se financira iz različitih izvora.

Radi se o dva projekta, od kojih je jedan vezan uz uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti kroz izgradnju triju centara izvrsnosti u sektoru strojarstva na tri lokacije, dok je drugi projekt vezan uz razvoj ljudskih potencijala kroz brojna stručna usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika, modernizaciju i izradu obrazovnih srednjoškolskih programa i programa obrazovanja odraslih.

Foto: Krešimir Ačkar facebook

Izgradnjom i uspostavom Regionalnog centra kompetentnosti – Industrija 4.0 srednjim strukovnim školama u Zagrebačkoj županiji omogućeno je uvođenje inovativnih metoda poučavanja i inovativnih modela učenja, učenje temeljeno na radu za učinkovitije uključivanje polaznika na tržište rada, rad s nadarenim učenicima, uvažavanje potreba polaznika s teškoćama i drugih ranjivih skupina, kao i vertikalna prohodnost za nastavak obrazovanja, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice.

Osim toga, svim učenicima srednjih škola s područja Zagrebačke županije omogućit će se jednaka dostupnost kvalitetnom strukovnom obrazovanju i jednake mogućnosti školovanja usporedive sa standardima Europske unije.

Foto: Krešimir Ačkar Facebook

Ovaj centar predstavlja važan korak u osnaživanju i modernizaciji strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, stvarajući prilike za bolje obrazovanje i uspješnije zapošljavanje mladih u deficitarnim zanimanjima. Sukladno tome, i Grad Velika Gorica u proračunu za 2024. godinu povećava sredstva za stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna strukovna zanimanja.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?