in ,

O filmu ‘Fuji’ iz perspektive Marine Drašković i njezinih mališana: ‘Suzu su pustili čak i oni za koje sam najmanje očekivala’

Vrhunski film o Judo klubu osoba s invaliditetom Fuji predstavljen je prije nekoliko dana javnosti

Foto Judo klub osoba s invaliditetom "Fuji"

Već mnogima poznata priča o Marini Drašković i njezinom Judo klubu osoba s invaliditetom Fuji sada je zabilježena i na filmskom platnu, a nedavno je predstavljena i goričkoj javnosti. Film koji je zamišljen, a pritom i realiziran u vrhunskom formatu, kao prikaz dosadašnjeg rada Judo kluba osoba s invaliditetom prvi put je predstavljen prije nekoliko dana, 25. rujna, u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

Foto Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji”

Tri dana kasnije, legendarna filmska delikatesa prikazana je i u našem kinu, u Pučkom otvorenom učilištu, a cijela priča vrti se oko završnice projekta Judo inkluzija koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Uz Marinu i glavne glumce, za film su zaduženi Dino Julius i Luka Hrgović. 

Foto Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji”

U filmu ‘Fuji’ prikazuje se cijela priča od samog početka nastanka kluba iz perspektive voditeljice kluba, simpatične i vrijedne Marine, ali i iz perspektive onih kojima je taj klub od velikog značenja, judaša s cerebralnom paralizom.

Foto Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji”

Glavne uloge u filmu imaju Mia i Lana Mićanović, Fran Krasnić, Matej Malešević, Laura Bičanović i Vito Sikra. U filmu koji traje oko dvadesetak minuta, glumci su pokušali prenijeti i dočarati svoje priče i što za njih znači sport i inkluzija, te koliku ulogu zaista imaju u njihovim životima.

Foto Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji”

Razgovarali smo s Marinom, predsjednicom Judo kluba Fuji, dugogodišnjom vrhunskom judašicom i šesterostrukom prvakinjom Hrvatske, koja nije skrivala sreću i ponos, ali nam je i otkrila kako je proteklo snimanje filma.

Pitali smo Marinu koliko je dolazak pandemije utjecao na snimanje filma i jesu li epidemiološke mjere utjecale na scenarij:

-Film se snimao skoro dvije godine. Imali smo malo poteškoća kada je riječ o scenariju s obzirom na to da smo prvo trebali ići snimati u Japan, a potom i na prvi turnir u Irsku, ali oboje je propalo. No zaista smo uspjeli izvući, ne maksimum, već je finalni proizvod takav kao da nikada nismo imali poteškoća, a ni izmjena u scenariju!

Foto Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji”

Ispričala nam je i kako su na film reagirali mališani iz kluba, te koji su njihovi komentari: 

-Prvo koga sam pitala kako im se sviđa film su upravo oni jer mislim da nitko tko nije u njihovim cipelama ne može donijeti procjenu koliko je film zaista dobar, pojašnjava nam Marina.

-Klinci su toliko oduševljeni da čak ni ja nisam očekivala da će biti baš toliko zadovoljni! Čak i oni za koje sam najmanje očekivala su pustili suzu, dodaje ponosna voditeljica zadovoljnih judaša.

Međutim, svega toga ne bi bilo da nije naše ambiciozne Goričanke Marine, stoga nas je zanimalo i kako se ona osjeća nakon što je napokon pogledala film: 

-Osjećam se sada malo već i umorno jer je film samo jedna od niza aktivnosti, no toliko sam ispunjena i sretna. Što se tiče filma, čak više gledam reakcije drugih i to je ono zbog čega sam jako sretna jer vidim da su reakcije i više no pozitivne!

Foto Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji”

Otkrila nam je i što dalje:

-Ideja je sada prijavljivati film po festivalima filma i ustvari već sada se veselim ako ćemo proći prve selekcije u prijavama. Voljela bi da film ‘izađe’ i iz Hrvatske i jedva čekam reakcije na film iz cijelog svijeta, točnije, kada ga svijet vidi.

Foto Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji”

Film je komentirala i dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen koja je rekla da joj se film toliko sviđa i da je toliko dobar da bi trebao ući u naš kurikulum obrazovanja, poručuje nam Marina.

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily