in ,

Očitovanje Općine Pokupsko na medijske istupe nezavisne vijećnice Martine Popovčić

Izneseno puno netočnih navoda

Iz Općine Pokupsko stiglo nam je očitovanje vezano uz tiskovnu konferenciju Kluba nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko, pogotovo na medijski istup gospođe Martine Popovčić koja je ispred zgrade Općine govorila o raspodjeli sredstava pomoći za žurnu sanaciju šteta od potresa.

Očitovanje na konferenciju za novinare i raspodjeli sredstava za sanaciju šteta od potresa na području općine Pokupsko prenosimo u cijelosti:

„Općina Pokupsko dobila je 3.650.000,00 kn pomoći iz državnog proračuna za sanaciju šteta od potresa na svojem području. Očekivanja Kluba nezavisnih vijećnika da će cjelokupni iznos tih sredstava biti namjenjen isključivo stanovnicima za sanaciju šteta na svojim građevinama nisu realna. Naime, u trenutku potresa nekoliko desetaka kućanstava ostalo je bez prostora za stanovanje. Odmah po uplati sredstava pomoći Općina Pokupsko je krenula u zbrinjavanje tih ljudi. Te obitelji bilo je potrebno smjestiti u mobilne objekte i omogućiti im uvjete za boravak u istima.

Za postavljanje jednog mobilnog objekta u funkciju bilo je potrebno izvršiti sljedeće predradnje. Pripremiti podlogu poravnavanjem i nasipavanjem tvrdog kamenog materijala, premještanje ili postavljanje novog priključka za opskrbu električnom energijom i izgradnju instalacije, osigurati vodoopskrbu i odvodnju, opremiti objekte grijalicama te drugom nužnom opremom. Na ove opisane radove Općina Pokupsko utrošila je oko 270.000,00 kn. Nadalje, drugi dan nakon potresa počela je sanacija i uklanjanje oštećenih dimnjaka i krovova na području Općine Pokupsko. U tome su veliku pomoć pružili volonteri i poduzetnici koji su u prvim danima ustupili svoju mehanizaciju bez naknade, ali budući da je sanacija trajala više tjedana, veći dio tih troškova trebalo je podmiriti i za tu namjenu je utrošeno 155.000,00 kn. Na koga su ta sredstva utrošena? Nije li pokrivanjem tih troškova pružena pomoć najugroženijim stanovnicima naše općine?

Prema navodima gospođe Popovčić, izgeda da je naše najugroženije mještane trebalo ostaviti da se sami zbrinjavaju u najtežim trenucima kada su ostali bez krova nad glavom. Ostavljamo na prosudbu Vama bi li opravdanije bilo da je ta sredstva Općina Pokupsko ostavila za sanaciju gospodarskih objekata? Od pomoći je za sanaciju nerazvrstanih cesta namjenjeno 130.000,00 kn, za sanaciju javne rasvjete 211.827,00 kn, a za sanaciju javnih objekata 219.173,00 kn. Znači ukupno je 561.000,00 kn ostavljena za sanaciju ostalih šteta od potresa, a za potrebe građana namjenjena su 3.089.000 kn sredstava iz pomoći. Izjave o tome kako se iz sredstava za sanaciju šteta od potresa, šljunkom nasipavaju privatna dvorišta nisu točne. Nakon potresa došlo je do poremećaja u opskrbi pitkom vodom kod domaćinstava koja su se opskrbljivala iz vlastitih bunara i lokalnih vodovoda. Općini Pokupsko obratio se veliki broj stanovnika sa zamolbom da im se omogući priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu. Odlukom Općinskog vijeća predviđeno je da se zamolba uvaži svakome tko ima prijavljeno stalno prebivalište na području Općine Pokupsko i gdje postoji javna vodoopskrbna mreža.

Navodi gospođe Popovčić da su diskriminirani stanovnici koji nemaju mogućnost priključka, a sami su sanirali svoje bunare ili izvore pitke vode također nisu točni. Naime, troškovi sanacije vodovodnih instalacija, što uključuje i izvor opskrbe, prihvatljiv je trošak za refundaciju. Zanimljivo je da gospođa Popovčić, koja je toliko analizirala prijedlog Odluke to nije primjetila. Također Općina Pokupsko nije mogla pristupiti saniranju bunara na drugi način zbog izričite zabrane Stožera civilne zaštite RH za ulazak u bunare na potresom pogođenom području. Ne treba objašnjavati iz kojih razloga je to trenutno opasno po život te je takav ulazak isključivo na vlastitu odgovornost.

I na kraju gospođa Popovčić naglašava kako je refendacija troškova za sanaciju šteta od potresa moguća jedino dostavom plaćenog računa uz zahtjev, a nije usvojen prijedlog Kluba nezavisnih vijećnika, kojim predlažu plaćanje po predračunu i ponudi. Takvo plaćanje, prema uputi predstavnika Ministarstva financija, nije u skladu sa proračunskim načelima jer ponuda i predračun nisu dokaz da su sredstva stvarno utrošena te bi u tom slučaju sredstva bila nenamjenski utrošena. Općinska tijela u svome radu moraju se voditi prvenstveno propisima koji, nažalost, nisu uvijek u skladu sa željama. Uplaćena sredstva pomoći namijenjena su za žurnu sanaciju, a ne za cjelovitu obnovu stambenih i drugih objekata. Kako bi se pomoglo što većem broju stanovnika uvedeno je ograničenje u iznosu od 10.000,00 kuna.

Za cjelovitu obnovu biti će potrebna daleko veća novčana sredstva i pomoć za takvu obnovu osigurana je svim oštećenima Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Već sutra, 12. ožujka 2021. godine u Općinu Pokupsko dolaze dva mobilna tima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji će zaprimati zahtjeve naših građana za pomoć iz državnog proračuna za obnovu domova, odnosno rušenje i izgradnju zamjenskih.“

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija