in , ,

Otvorenje izložbe “Pastelna skitnja”

87. samostalna izložba Želimira Šiška u POU VG

Foto: POU VG

Slikarska paleta Želimira Šiška isključivo je okrenuta motivima Posavine, Moslavine i Mediterana. Kao rođeni pejzažist vezan je isključivo za krajolike, pokazujući istinski stvaralački naboj kao i tvorbu osobne poetike svojom originalnošću i sadržajnošću osebujnog izričaja. Prizori s njegovih slika jasni su kao ocrti prirodnih ljepota te istovremeno pokazatelji stvarnog i duhovnog. Taj paralelizam ambijentalno-psihološke proživljenosti i prezentira realitet kao sintezu vizualnog i misaonog. Šiško u svojoj poetici govori o ljepoti prostora kao djelu univerzalne ljepote.

Želimir Šiško rođen je u Sisku 1949. godine. Crtanje je učio kroz likovne radionice kod akademskog kipara Želimira Janeša, profesora na ALU u Zagrebu. Tijekom godina usavršio je slikanje pastelom i akrilikom pod mentorstvom akademskog slikara Ivana Milata. Samostalno izlaže od 1990. i do sada je imao 86 izložbi u Hrvatskoj i Mađarskoj. Sudjeluje na brojnim likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama. Posebna priznanja su mu objava portreta Milke Trnine na pozivnici HNK za operu Tosca i objava slike Hommage Beciću na plakatu INE za Svibanj – mjesec zaštite od požara. 2012. godine dobiva Pohvalnicu Hrvatskog sabora kulture za sudjelovanje na 28. susretu likovnih stvaralaca Hrvatske u Križevcima.

Najveće priznanje dobio je 2019. u vidu GODIŠNJE NAGRADE Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije. Životopis mu je objavljen u prvom hrvatskom izdanju Hübner’s Who Is Who iz 2011. godine. Godine 2021. izašla mu je fotomonografija u izdanju kuće Spiritus Movens d.o.o. iz Kutine.

Otvorenje izložbe bit će u petak, 30. rujna u izložbenom prostoru POU VG. Izložba će ostati otvorena do 13. listopada.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Stjepan