in

Ovogodišnje nagrade Grada idu ovim Velikogoričanima

Dobitnici su ostavili neizbrisivi trag u Velikoj Gorici

Foto: arhiva Grad Velika Gorica

Temeljem članka 13. Odluke Gradskog vijeća Grada Veíike Gorice o javnim priznanjima Grada Velike Gorice, a u svezi s čl. 33. Statuta Grada Velike Gorice, Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja je na svojoj sjednici održanoj dana 19. studenoga 2020. godine, donijelo konačni prijedlog o kandidatima za dodjelu javnih priznanja.

Slíjedom javnog poziva na predlaganje kandidatkinja i kandidata za dobitnìke javnih priznanja Grada Velike Gorice u 2020. godini, koji je objavljen 8. listopada 2020. godine, pristiglo je 19 prijedloga od strane fizićkih i pravnih osoba.

Slijedeći utvrđene kriterije o dodjeli javnih priznanja Grada Velike Gorice, Povjerenstvo se opredijelilo da se javna priznanja trebaju dodijeliti osobama koje su, osim svog kvalitetnog predanog redovnog rada, ostavile neizbrisiv trag u odredenoj djelatnosti u gradu Velikoj Gorici, promičući osnovne vrijednosti kao nadogradnju i dodanu vrijednost svom redovnom poslu preko i povrh onoga što uobićajena struka zahtijeva.

Sukladno Odluci o javnim priznanjima Grada Velike Gorice, nakon temeljitog razmatranja svih pristiglih prijedloga, Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti 13 nagrada i to kako slijedi: jednu Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo, četíri Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lućića, tri Nagrade Grada Velike Gorice Krčka vrata, dvije Nagrade Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog, jedna Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“ i dvije Nagrade Grada Velike Gorice Turopoljsko srce.

Nagrade se dodjeljuju u povodu Dana grada koji se obilježava 13. prosinca na blagdan Svete Lucije, zaštitnice Velike Gorice.

Za Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo predložen je Miljenko Rojc-Braco koji je već 50-ak godina neizostavan subjekt u gospodarskom, političkom, kulturnom, sportskom i svim drugim segmentima života Grada Velike Gorice. U agronomskoj struci profesionalno je radio u prvim godinama radnog staža, u kojima je stjecao iskustvo u poduzećima Agrariacoop i OPZ Velika Gorica. U svojim tridesetima osniva velikogorićku Obrtnićku zadrugu VE-GO ćiji je i bio upravitelj od 1979. do 1984. god., a Zadruga je u to vrijeme imala više od 200 članova i takav rast turopoljskog obrtništva rezultirao je organiziranjem obrtníčkog sajma u Velikoj Gorici. Punih 27 godina bio je na čelu Kinološkog društva Velika Gorica, a uz to je i dugogodišnji član Matice hrvatske. Naravno da je i u velikogorićkom sportu bio neizostavan subjekt. Početkom 1994. god. ušao je u krizni izršni odbor kluba NK Radnik kako bi doprinjeo njegovom oporavku, jer je bio u egzistencijalno upitnoj situaciji. Isto tako je od 2008. god. član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog kluba Gorica i zajedno s ostalim članovima aktivno sudjelovao u vraćanju Kluba u Premier ligu. Upravo njemu mnogi pripisuju najveća zasluge za osnivanje Turističke zajednice Grada Velike Gorice, čiji je bio i prvi predsjednik. Njegov nemjerljivi i daleko najveći doprinos Velikoj Gorici je prije svega, njegova beskrajna pozitivna energija, duh i ljubav, koju svakodnevno i nesebično daje i daruje svojoj Gorici i tako već puníh 50tak godina u kojima bi gospodarski, društveni, politički, sportski i svaki drugi segment života Velike Gorice bio nezamisliv bez Miljenka Rojca – Brace.

Za Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića predloženi su glazbenik i profesor u Umjetničkoj školi Tomislav Mirko Špoljar, koji se istaknuo brojnim uspjesima, a posebno je značajan njegov doprinos u kulturi kao umjetnički ravnatelj VG Brass festivala. Špoljar je i dobitnik nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najuspješnije obrazovne djelatnike u školskoj godini 2019./2020. Kao pedagog sa svojim učenicima osvojio je do danas 135 domaćih i međunarodnih nagrada. Član je ocjenjivačkog suda na mnogobrojnim domaćim i inozemnim glazbenim natjecanjima.

Za istu nagradu predložena je magistrica logopedije Verica Krajnović, koja se u svom profesionalnom radu posvetila unapređenju odgoju i obrazovanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Među Goričanima je poznata kao humanitarka, volonterka godine, osnivačica i voditeljica Udruge za unapređenje odgoja i obrazovanja Velike Gorice. Aktivno je sudjelovala u izradama sve tri strategije izjednačavanja mogućnosti  i prava za osobe s invaliditetom Velike Gorice.

Udruga pripadnika 153 brigade HV Velika Gorica također će dobiti Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića. Udruga je osnovana prije 20 godina s ciljem očuvanja i širenja istine o ratnom putu pripadnika velikogoričke brigade. Udruga broji više od 100 članova, a organizira brojne aktivnosti kojima želi sačuvati od zaborava ratni put ove slavne brigade, a posebno čuva uspomene na sve poginule pripadnike.

Bit će dodijeljene i tri nagrade posthumno, nominirani su Stjepan Kos, Krešo Hubak i Anka Šafran.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomnčkog dodijelit će se Kreši Hubaku i Stjepanu Kosu.

Krešo Hubak bio je po struci stomatolog, zamjenik gradonačelnika u dva mandata, gradski vijećnik, dugogodišnji predsjednik DVD-a Mraclin kroz koji je dao velik doprinos vatrogastvu. Pod njegovim zapovjedništvom početkom Domovinskog rata osnovana je Narodna zaštita.

Stjepan Kos bio je dugogodišnji ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, aktivist, gradski vijećnik, predsjednik Gradskog vijeća, strastveni kolekcionar knjiga, etno-predmeta, dokumenata, numizmatičar. Od mladosti je bio nogometaš, vatrogasac, ribič, tamburaš i lovac. Istaknuo se u političkom i društvenom radu te obašao niz dužnosti na svim razinama.

Anka Šafran nominirana je za Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića. Ostavila je neizbrisiv trag u radu KUD-a Nova Zora. Bila je aktivna sudionica društvenih i humanitarnih akcija, kroz Društvo žena, DVD Donja Lomnica te KUD Nova Zora.

Za nagradu Grada Velike Gorice “Krčka vrata” predloženi su dr.sc. Željka Mačak Šafranko, Mladen Čunčić i Ivan Palčić.

Željka Mačak Šafranko je mlada znanstvenica i jedna od najuspješnijih molekularnih biologinja u Hrvatskoj. Prva je u Hrvatskoj uspjela uzgojiti virus Sars-Cov-2 i tako dala važan doprinos u istraživanju tog opasnog neprijatelja za zdravlje čovjeka. Radi u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Diplomirani inženjer građevinarstva Mladen Čunčić svoj radni vijek proveo je radeći prvo u općinskim a kasnije u gradskim upravnim tijelima na različitim poslovima. Uspješno je proveo izgradnju mnogobrojnih gradskih komunalnih projekata. Bio je sportaš, aktivan u mjestu Kuče, dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Ivan Palčić živi u Vukovini, a prometna nesreća koju je doživio 2006. promijenila je njegov život jer mu je trajno ozlijeđena leđna moždina. Iako je u invalidskim kolicima, Ivan Palčić aktivno živi, bavi se poljoprivredom, sportom i sudjeluje na različitim natjecanjima.

Nagrada Grada Velike Gorice Zlatna turopoljska podgutnica ove godine bit će dodijeljena dugogodišnjem kroničaru Velike Gorice Josipu Škofu. Njegove fotografije objavljene su u  novinama, časopisima, publikacijama, knjigama i društvenim mrežama. Kroz fotografiju je zaslužan za promociju Velike Gorice.

Za nagradu Turopoljsko srce predložena je glazbenica i humanitarka Marija Šapina. Organizirala je mnogobrojne akcije pomoći za liječenje djece s malignim oboljenjima, ali i druge kojima se prikupljala pomoć za obitelji slabijeg imovinskog stanja i osobe starije životne dobi.

Turopoljsko srce dobit će i Civilna zaštita Grada Velike Gorice zbog angažmana i rada na pomoći sugrađanima tijekom pandemije zarazne bolesti Covid-19.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija