in

Plemenita sučija Kuče organizirala paljenje Jurjevskog krijesa

Jurjevo je blagdan kojim se nekad obilježavao početak proljeća

Povodom blagdana svetog Jurja, Plemenita sučija Kuče u dvorištu iza Pučke škole organizirala je paljenje Jurjevskog krijesa.

Jurjevo je blagdan kojim se nekad obilježavao početak proljeća, kada su se krave po prvi puta u godini izvodile na ispašu, djevojke se umivale u cvjetnoj vodi, pleli su se cvjetni vjenčići koji su se onda bacali na kuće i štale, dok je središnji događaj bio paljenje krijesa. Barem tako tradicija govori.

A aglomeracija je pak, ulicu braće Radića u Kučama u potpunosti pretvorila u veliko gradilište pa je ulica prekopana i na pojedinim mjestima zatvorena radi toga, tako da se Vaš reprter jednim dijelom autom, a manjim dijelom pješice “probijao” do prostora Pučke škole, gdje su “mlade snage” Plemenite sučije Kuče organizirale paljenje Jurjevskog krijesa.

Na prostoru ispred i iza škole bili su postavljeni stolovi s pićem dobrodošlice za starije plemenitaše iz Kuča, ali i radoznale susjede koji se s ovom tradicijom nisu ranije sretali. Cijelu priču vodili su gospoda Bruno Špoljarić, sudac za Gornje Kuče i gospodin Hrvoje Čunčić, sudac za Donje Kuče.

Nakon što je u jurjevsko predvečerje, u skromnim uvjetima, sukladno epideiološkoj situaciji, zapaljen krijes u Lukavcu, ispred Starog grada, Plemenita općina turopoljska putem sučija organizirala je paljenje krijesova i u ostalim selima, odnosno Plemenitim sučijama.

Kako stari običaji nalažu, krijes je potrebno zapaliti da bi se otjerala zima i olakšao dolazak proljeća. Sveti je Juraj zaštitnik Turopoljskog banderija, povijesne postrojbe, a također je bitno da se stari turopoljski običaji ne zaborave, pa makar i kroz simboliku krijesa, kako je rekao i sam župan Plemenite općine turopoljske Juraj Odrčić.

Sudac Plemenite sučije Kuče, Bruno Špoljarić imao je čast zapaliti krijes. A u razgovoru s mladim sucima, ali i nekim starijim članovima Sučije Kuče, saznao sam da ima puno ideja i planova kako unaprijediti rad Sučije, a prije nekoliko dana očišćen je okoliš oko škole, kao i dvorište, u planu je i unutarnje uređivanje prostorija škole, a želja je i poravnati dvorište i navesti zemlje, a možda je idealna prilika upravo aglomeracija i iskopi koji se rade uzduž i poprijeko Kuča.

U skladu s epidemiološkim mjerama, paljenju krijesa nije nazočilo puno članova, a i oni koji su došli poštivali su epidemiološke mjere. A nekoliko članova HKUD “Kučani” koji su bili na krijesu, nisu propustili otpjevati 3 ili 4 stare, turopoljske pjeseme koje su se pjevale u ovakvim prigodama. Članovi DVD-a Kuče, a ujedno i plemenitaši, osiguravali su područje krijesa.

Situaciji unatoč, plemenitaši Plemenite sučije Kuče obilježili su Jurjevo u
skladu s tradicijom, a vjerujemo da će tako nastaviti i u budućnosti.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija