in ,

Potpisan sporazum između Grada i HŽ-a: Uskoro osam novih linija i povezivanje svih naselja sa željezničkim kolodvorom

Ukupno će biti 38 linija koje će povezivati Veliku Goricu sa Zagrebom

Jutros je potpisan sporazum za razvoj integriranog prijevoza putnika na području Grada Velike Gorice kojeg su potpisali gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar te predsjednik Uprave HŽ-a putničkog prijevoza Željko Ukić.

-Prvenstveno, želim se zahvaliti gospodinu Ukiću i suradnicima na ovom sporazumu koji je plod višemjesečnih priprema, analize, rada i svega onoga što smo kao Grad Velika Gorica najavili da ćemo u skoroj budućnosti i ostvariti, poručio je Ačkar.

Početkom proljeća uređen je pristup željezničkom kolodvoru u Velikoj Gorici, podsjetio je gradonačelnik, a potom je osigurana i javna rasvjeta te veći broj parkirnih mjesta s ciljem bolje povezanosti autobusnog kolodvora i svih okolnih naselja i mjesta sa željezničkim kolodvorom.

Ovaj sporazum najava je potpune reorganizacije gradskog lokalnog prijevoza te će se gotovo sve autobusne linije usmjeriti i povezati lokalna i okolna mjesta i naselja sa željezničkim kolodvorom.

-Tako da će u svakom mjestu naše Velike Gorice sugrađani imati mogućnosti doći javnim prijevozom do javnog kolodvora. To je otvorilo jednu drugu problematiku koju aktivno rješavamo, a to je uvođenje dodatnih osam linija, dodaje Ačkar.

Time bi ukupno na području grada bilo 38 linija, a neke od njih bi bile i brze linije. Jedan dio njih povezivao bi i dijelove Sisačko-moslavačke županije s Velikom Goricom, dok bi drugi dio linija ostao dosadašnji, već poznati tras, koji povezuje Zagreb i Veliku Goricu.

Uprava HŽ-a iskazala je želju za i povećanjem kapaciteta ukoliko će, unatoč planiranom povećanju kapaciteta linija, i dalje nastajati gužve i zastoji, a najavljena je i nabava novih dodatnih vlakova koji su u iščekivanju.

Prvi korak u unapređenju integriranog prijevoza putnika je upravo potpisivanje ovog sporazuma, a do kraja godine, također u svrhu poboljšanja prijevoza i povezanosti, planirana je nabavka 33 nova električna elektromotorna vlaka.

-To su moderni vlakovi koji će povezivati ovo područje, odnosno Zagreb i Veliku Goricu, kazao je predsjednik Uprave HŽ-a Željko Ukić dodajući kako su već zaprimili tri nova vlaka.

Potvrdio je ideju od sveukupnom broju 38 linija koje će povezivati Zagreb i Veliku Goricu, a dodao je i kako će se ovisno o potrebi taj broj, po uzoru na druge gradova u Zagrebačkoj županiji, može i proširivati.

Osim brojnih pozitivnih strana koje ima željeznički prijevoz, Ukić je naveo cijene karata koje su iznimno povoljne, te ekološki prihvatljiv karakter prijevoza.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović