in ,

Predavanje Hrvojke Paljan u Galeriji Galženica

Arhitektica i urbanistica održat će predavanje pod nazivom ”Projektiranje u skromnim uvjetima”

U četvrtak, 10. prosinca 2020. u 18. sati, u Galeriji Galženica (Trg Stjepana Radića 5) u Velikoj Gorici, održat će se predavanje arhitektice i urbanistice Hrvojke Paljan naziva ”Projektiranje u skromnim uvjetima” o arhitektonsko-urbanističkom razvoju naselja Galženica jug – Gorica III.

Arhitektica Hrvojka Paljan autorica je zgrade Doma kulture u naselju Galženica u Velikoj Gorici u kojoj se nalaze knjižnica, manja koncertna dvorana te Galerija Galženica. Također, autorica je i Trga Stjepana Radića u Velikoj Gorici te urbanističkog rješenja naselja Galženica jug – Gorica III.

U svom javnom predavanju prezentirat će arhitektonsko-urbanistički razvoj ovoga naselja, sa stanogradnjom, javnim i zelenim površinama te kulturnim sadržajima. Kod projektiranja naselja, vodila se postulatima tzv. urbane sociologije i njemačkim uzorima planiranja grada, promišljajući prostor kao mjesto susreta, društvene interakcije i socijalizacije njegovih stanovnika.

BIOGRAFIJA:

Hrvojka Paljan rođena je u Malim Zdencima, Daruvar. Završila je V. gimnaziju u Zagrebu te diplomirala na Arhitektonskom fakultet u Zagrebu, u klasi Nevena Šegvića 1966. godine.

Od 1966. – 1970. djelovala je u Njemačkoj, a potom u Zagrebu u G. P. Industrogradnja.

Pretežno se bavila projektiranjem višestambenih zgrada, gdje je posebnu pozornost posvetila iznalaženju jednostavnih i racionalnih rješenja u skladu s tehničkom mogućnosti izvedbe stanova.

Objavljivala je radove u časopisu “Revija za sociologiju“ iz područja urbane sociologije. Bila je polaznik Akademije za likovne umjetnosti (Akademie für Bildende Künste – Meisterklasse Architektur) u Salzburgu u Austriji 1981. godine. Sudjelovala je u radu Konferencije Ujedinjenih naroda o gradovima i naseljima (Habitat II) u Istanbulu 1996. godine.

 

Izbor izvedenih radova:

– stambeno naselje Gorica III – Galženica jug, urbanističko rješenje i projekt zgrada (1974.)

– Trg Stjepana Radića u Velikoj Gorici (1981. i 2004.)

– Dom kulture u Travnom, Zagreb (1984.)

– stambeno-poslovna zgrada „Ružmarinka“, koautor Željko Jagić (1986.)

– stambena zgrada za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, O2 Veliko Polje,

Velika Gorica, koautor Željko Jagić (1999.)

– stambene zgrade POS-a, „D7“ i „D8“ u Sopnici Jelkovec, Sesvete (2003).

 

Ostalo:

Nakon izbijanja Domovinskog rata 1991. godine sudjelovala je kako u zemlji, tako i u inozemstvu, u radu velikog broja mirovnih konferencija i skupova. Pri tome koristila je svaku priliku da uz ostalo upozori na strašna razaranja kulturne baštine u Hrvatskoj:

– United Nations World Conference on Human Rights, Beč 1994.

– United Nations Fourth World Conference on Women, Peking 1995.

– United Nations Conference on Human Settlements (Habitat II), Istanbul 1996.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija