in ,

Prije godinu dana u 6:24 probudio nas je strašan potres

Ali nismo ni znali da nas čeka puno gore od toga

Na današnji dan točno u 6.24 probudio nas je snažan potres koji je 22. ožujka prošle godine pogodio Zagreb. Jačine 5,5 prema Richteru s epicentrom sedam kilometara od Zagreba, u Markuševcu, znatno je oštetio povijesnu jezgru Zagreba, ali ostavio posljedice i na području Velike Gorice. Iako na području našeg grada nije bilo značajnih oštećenja, Velikogoričani su zasigurno ostali uplašeni i svojevrsni strah im je ‘utjeran u kosti’.

Osim po oštećenjima i strahu, potres će se pamtiti i po tragičnom događaju u kojem je potres odnio i jednu žrtvu, 15-godišnju djevojčicu. Sveukupno tijekom potresa zabilježeno je i 27 ozlijeđenih osoba, a diljem grada ostale su razrušene kuće i krovovi stambenih objekata.

Jedne od unesrećenih bile su i roditelje u Petrovoj bolnici koja je također pretrpjela ozbiljnija oštećenja. No, njima su vrlo ubrzo u pomoć stigli BBB-ovci koji su pripomagali pri vađenju inkubatora i smještanju rodilja i njihovih dojenčadi na sigurno pokazujući pritom velikodušnost i slogu.

Dok su se Velikogoričani polako, ali u velikom strahu, počeli vraćati u svoje domove, brojni Zagrepčani sjedili su prekriveni tankim dekama na Zrinjevcu i ulicama ostatka grada. Danas, godinu dana nakon potresa, brojni građani ističu kako su razočarani sporom obnovom, a cijelu proceduru značajno je otežao još jedan potres, kojem se zasigurno nitko nije nadao, koji je 29. prosinca pogodio područje Banovine.

Kao i uvijek, kako to biva u teškim situacijama, građani su pokazali zajedništvo i solidarnost pomažući jedni drugima- prikupljajući potrebna sredstva i šireći ljubav i optimizam, no sa sigurnošću se može reći kako je prethodna godina počevši sa zagrebačkim potresom, na našim sugrađanima ostavila značajan trag.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija