in

Prikupljen dovoljan broj potpisa za lokalni referendum o promjeni adresa u Pokupskom

Prikupljeno je 403 potpisa

Foto: Facebook Župa Uznesenja BDM Pokupsko

Predsjedniku Općinskog vijeća Općine Pokupsko predan je Prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma sa 403 potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma o promjeni adresa.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma u općini Pokupsko u organizaciji Inicijative za referendum o imenovanju ulica u općini Pokupsko „Odlučimo sami“ trajalo je od subote, 14. kolovoza do subote, 28. kolovoza. Po isteku navedenog roka, Organizacijskom odboru dostavljeno je 403 potpisa, što je više od 20% od broja birača na području općine.

Inicijativa „Odlučimo sami“ zahvaljuje svima koji su svojim potpisom podržali raspisivanje referenduma. Inicijativa zahvaljuje i svim volonterima koji su prikupljali potpise te medijima koji su pratili temu od dana objave Odluke Organizacijskog odbora Inicijative kojom je najavljeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

Do objave datuma održavanja referenduma nas dijeli još provjera potpisa te odluka Ministarstva pravosuđa i uprave.

Predsjednik Općinskog vijeća dužan je dostaviti zaprimljeni prijedlog Ministarstvu pravosuđa i uprave koje će utvrditi ispravnost podnesenog prijedloga, odnosno utvrditi je li prijedlog podnesen od potrebnog broja birača te odluku o utvrđenom dostaviti Općinskom vijeću. Ako Ministarstvo utvrdi da je prijedlog ispravan, općinsko vijeće raspisat će referendum u roku od 30 dana od zaprimanja odluke.

Odluka donesena na referendumu obvezatna je za predstavničko tijelo Općine Pokupsko te se ne smije donijeti odluka koja je suprotna odluci donesenoj na referendumu.

Podsjetimo, stanovnici općine Pokupsko okupljeni u Inicijativu za referendum o imenovanju ulica su u srpnju najavili referendum o promjeni adresa u naseljima, nakon što je lokalna vlast samovoljno odlučila da se mijenjaju adrese i svi dokumenti bez da je o tome transparentno obavijestila sve građane.

Općinsko vijeće Općine Pokupsko je 15. rujna 2020. godine usvojilo Odluku o imenovanju ulica na području općine kojom se imenuju ulice u 10 naselja.

Stanovnici nezadovoljni takvom odlukom bez transparentnog informiranja i uključivanja svih stanovnika na koje se promjene odnose ovom Inicijativom žele vratiti mogućnost odlučivanja u ruke onih na koje promjena adresa najviše utječe, u ruke stanovnika općine Pokupsko.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?