Danas slavimo Uskrs, najveći kršćanski blagdan kojim se obilježava središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih.
Noć uoči uskrsne nedjelje u brojnim župama u našem kraju slavilo se Vazmeno bdijenje. Tradicija čuvanja Isusova groba tijekom Uskrsnog trodnevlja jedan je od najdubljih i najsimboličnijih obreda unutar kršćanskih zajednica.
Uskrsni običaji u našem kraju
Na uskršnju nedjeljnu svetu misu išlo se u najljepšim svečanim narodnim nošnjama, a nakon svete mise, po dolasku doma, prije no što se cijela obitelj okupila za stolom i objedovala blagoslovljeni doručak, svi ukućani obavezno su se morali, na tašte, prvo umiti. Nakon što su se umili, uslijedio je doručak kojeg su svi tijekom Velikog tjedna željno iščekivali.
Vuzem na Posavine
Iako se na Posavini u brojnim obiteljima tradicija i dalje njeguje, sugovornica Jasminka Podlejan ispričala je kako je tradiciju najlakše prenijeti riječima njezine bake:
– Na Vuzem k meše se išle oblečene v šarenim narodnim nošnjama i nevek se gledele tera sneja ima lepše špice ili našitu poculicu. Muškarci ki su bili bogateši v sele imali su kožnate kapute,a siromaki su imali cajgene kapute. Nisu imali štofaste kapute već od končanog platna-konca.
Bogate sneje su imale nošnju z vunom našite, a svilene su bile za male bogateše. Siromašne sneje su nosile nošnju z pismom našite, diganjku te prebirani fertun i opleče. Na Veliku subotu se slagal vuzelnik na nasipu (kopice) od kukurizinja koje je ostale na pole, rekla bi tako baka Jasminke Podlejan.
Jedno od tradicionalnih bogatstava Posavine je i takozvana “škrebetaljka” koja je pozivala na misu nakon što su se na Veliki četvrtak “zavezala zvona”.
Hrana se nosila u košarama prekrivenim izvezenim domaćim krpama
Dok se u pojedinim krajevima na blagoslov hrana nosi ujutro na Uskrs, u Posavini, kao i na bregima, hrana se na blagoslov nosi na Veliku subotu. Kada bi majke i žene napunile košarice domaćom tradicionalnom hranom, košara se prekrivala izvezenim domaćim krpama koje danas starija domaćinstva čuvaju na zidovima svojih domova, takozvani zidnjaci.
– Sjećam se kao djevojčica kako je mama pripremala košaru za taj dan. U košaru se stavljao domaći kukuruzni kruh, kuhana domaća šunka, hren, mladi luk, domaći kravlji sir, gibanica, pisanice koje smo radili kuhane u luku, a dodali smo i domaću rakiju, tropicu ili šljivu. Nekada su, prema kazivanju moje bake, za Uskrs jeli gusku tera ne bila za rasplod ili puru te kuvana jajca, govori nam Jasminka Podlejan te dodaje kako se na sam Uskrs, prilikom druženja, tradicionalno pjeva “Gospodin slavno uskrsnu, Kraljice neba raduj se”, govori nam Podlejan.
Vuzemka se pali i danas
U pojedinim mjestima i danas se pali vuzelnik, vuzemka ili krijesa, što je, smatra Jasminka Podlejan, pohvalno za Posavinu gdje krijes već nekoliko godina pale vatrogasci DVD-a Drnek.
Comments
Loading…