in

Snagama civilne zaštite 4,6 milijuna kuna

Zahvala na uspješno odrađenim intervencijama na potresom oštećenim područjima, naročito u Zaprešiću, Kravarskom, Pokupskom i Velikoj Gorici

Foto: Zagrebačka županija

Ugovori vrijedni 4,6 milijuna kuna potpisani su u Zaprešiću! Potpisao ih je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s predstavnicima operativnih snaga civilne zaštite Zagrebačke županije.

Time je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljeno 4.355.000 kn, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije 70.000 kn, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanje – stanici Samobor 100.000 kn,  stanici Zagreb 40.000 kn, dok je za Hrvatsku udrugu za obuku potražnih pasa osigurano 25.000 kn.

„Iza nas je godina u kojoj je priroda pokazala svu svoju razornu snagu, dok su snage civilne zaštite pokazale nadljudsku snagu i profesionalnost“, rekao je župan Kožić zahvalivši svim snagama na uspješno odrađenim intervencijama na potresom oštećenim područjima u županiji, a posebice u Zaprešiću, Kravarskom, Pokupskom i Velikoj Gorici, ali i na području susjedne Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba.

Foto: Zagrebačka županija

„Vrijednost ovogodišnjih ugovora za 400 tisuća kuna premašuje prošlogodišnji iznos, a ponosan sam da smo kao Županija u mogućnosti financijski osigurati nadstandard“, izjavio je Kožić te podsjetio da Županija trenutno koordinira europskim projektom vrijednim pola milijuna eura iz područja civilne zaštite pod nazivom COMMAND d kojim će biti uspostavljen potpuno funkcionalan zapovjedno-operativni sustav IT upravljanja podacima o katastrofama i izvanrednim situacijama.

Podršku snagama civilne zaštite iskazao je i gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, rekavši da su nam prošlogodišnji nemili događaji itekako pokazali koliko je važna kvaliteta djelovanja, brzina, stručnost, operativnost. „Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju Županije u sustav civilne zaštite ove snage su nam danas na čast i ponos“, rekao je Turk.

Foto: Zagrebačka županija

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček ovom je prigodom istaknuo da u Zagrebačkoj županiji djeluje 19 tisuća vatrogasaca, a ukupno je 45 tisuća ljudi uključeno u sustav civilne zaštite te su svi oni spremni odgovoriti na bilo kakvu elementarnu nepogodu.

Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, naglasila je da će uz ovih 70 tisuća kuna za županijske interventne timove, Zagrebačka županija u 2021. godini izdvojiti dodatnih 1,3 milijuna kuna koji će biti utrošeni za njihovo redovito djelovanje, ali i za djelovanje u katastrofama.

Foto: Zagrebačka županija

U ime Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Samobor govorio je predsjednik Izvršnog odbora Vladimir Novak. „Pokrivamo cijeli zapadni dio Županije, odnosno 13 jedinica lokalne samouprave. Budući da se unazad godinu dana povećao broj izletnika pa samim time i naših intervencija, dobar dio ovih sredstava bit će utrošen na preventivno djelovanje te izradu nove planinarske karte između Sutle i Krapine“, rekao je Novak.

„Iako smo najmanja udruga u sustavu civilne zaštite, usko specijalizirana za rad s potražnim psima, potresi su nam omogućili dodatnu pozornost javnosti i zapravo pokazali koliko je naš rad bitan u kriznim situacijama“, rekla je Nika Markoč iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa zahvalivši pritom Županiji na kontinuiranoj financijskoj pomoći.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija